Connect with us

Šport

Reakcia Ivana Minárčinyho na článok A tím Piešťan do ligy nenastúpi, klub sa chce zamerať na mládež

Published

on

Reklama

V klube PFK Piešťany so pôsobil dva roky na poste manažéra klubu pre všetky vekové kategórie ako i kategóriu dospelých. Po prečítaní spomínaného článku je mi ľúto vzniknutej situácie, ktorá v klube momentálne nastala v dôsledku nedostatočnej finančnej situácii.

Počas už spomínaných dvoch rokov v klube PFK sa vytvorila skupina sponzorov a osôb (p. Krajčovič st. p. Orviský, p. Milačič, p. Krajčovič ml. v tom čase tréner ,,A“ a mnoho ďalších) odhodlaných pomôcť futbalu v meste Piešťany. Všetci spoločne dokázali združiť finančné prostriedky na riadny a bezproblémový chod klubu. Nemôžem však zabudnúť i na členské príspevky od všetkých členov klubu.

Reklama

V tom čase v klube pôsobilo cca 190 aktívnych členov v 9. mládežníckych kategóriach od predprípravky až po kategóriu staršieho dorastu a samozrejme kategória dospelých.

futbal

Reklama

Na základe aktívneho vstupu sponzorov menovite BG Group, Respect, AZ Auto, Duna do klubu PFK Piešťany boli všetkým členom klubu vytvorené kvalitné športové podmienky zodpovedajúce úrovniam súťaží v ktorých pôsobili. Kompletnou rekonštrukciou prešli kabíny pre hráčov, sprchové boxy, sociálne zariadenia ako i miestnosť pre hospodára klubu a maséra klubu. V konečnom dôsledku bola kompletne zrekonštruovaná kaviareň so sociálnym zariadením.

Pre vytvorenie kvalitných podmienok pod vedením kvalifikovaných trénerov boli kompletne zrekonštruované všetky hracie a tréningové plochy to znamená, že regeneráciou prešlo hlavné ihrisko ako i tréningová plocha s prírodným trávnikom, kde bolo potrebné zrealizovať vertidrenáž a podsev týchto plôch. Umelá trávnatá plocha bola sfibrilizovaná a doplnená gumovým granulátom. Tieto podmienky ocenili i mužstvá ( 1. FC Liberec, FC Fastav Zlín, FC Spartak Trnava), ktoré tu absolvovali svoje sústredenia.

Dôsledkom spomínaných aktivít sa spoločne s vedením klubu podarilo hneď v prvom roku postúpiť v troch kategóriach a to konkrétne v kategórii mladšieho a staršieho dorast z III. ligy do II. ligy a v kategórii dospelých zo IV. ligy do III. ligy. V mládežníckych kategóriach sa podarilo stabilizovať všetky ročníky od U6 až po U15 k čomu hlavne prispeli pán Ľuboš Mihálik, tréneri a vedúci družstiev.

Počas môjho pôsobenia sme spoločne so zanietencami klubu a sponzormi klubu zorganizovali viacero športových podujatí ako bol finálové stretnutia O pohár predsedu Západoslovenského futbalového zväzu, stali sme sa spoluorganizátorom turnaja Slovakia CUP v kategórii do 18 rokov, kde sme boli vyhodnotení za najlepšieho organizátora tohto turnaja a v neposlednom rade organizácia osláv 100. rokov založenia organizovaného futbalu v Piešťanoch.

Ako som už spomenul niekedy v minulosti, tieto úspechy zdvihli kredit piešťanského futbalu. O niekoľko našich hráčov prejavili záujem kluby zo slovenskej ako i českej futbalovej ligy.

S postupom družstiev do vyšších súťaží bolo treba nastaviť a naplniť rozpočet klubu tak aby klub riadne fungoval, dôstojne reprezentoval klub PFK ako i mesto Piešťany a nadviazať tak na predchádzajúci rok. V dôsledku toho som oficiálne na mestskom zastupiteľstve predložil mesačné náklady na chod klubu a požiadal mestské zastupiteľstvo o aktívnejšie financovanie klubu. Mesto v tom čase nemalo žiadne finančné rezervy a nemohlo tak klubu pomôcť dofinancovať deficit v rozpočte a zabezpečiť tak riadny chod klubu. Všetkých zainteresovaných osôb v klube toto rozhodnutie mesta – poslancov veľmi mrzelo, pretože následkom tohto rozhodnutia odišli z klubu už spomínaný sponzori. Je na škodu veci, že vtedajšie mestské zastupiteľstvo nedokázalo nájsť financie pre taký šport ako je futbal v takom meste ako sú Piešťany. Naopak mesto Sereď v tom čase podporovalo futbal ročne viac ako 100.000,- Eurovou čiastkou. Všetci dobre vieme, že futbal ako taký alebo občianske združenia môžu či už na malej dedinke alebo vo väčšom meste fungovať v závislosti od finančných príspevkov samosprávy alebo sponzorov.

V dôsledku tejto nelichotivej situácie klub v nasledujúcej sezóne 2013/2014 fungoval v núdzovom režime, keď na poslednú chvíľku pred zahájením jesennej časti dokázali spoločne nové vedenie a združiť finančné prostriedky aby tak mohli vstúpiť do sezóny za čo im patrí veľké uznanie.

Mrzí ma čo som sa dočítal vo zverejnenom článku, že družstvo dospelých nenastúpi do jarnej časť súťažného ročníka 2014/2015. Ak klub nenastúpi do jarnej časti bude mať za následok niekoľko sankcii zo strany riadiaceho orgánu. Okrem finančnej pokuty klub postihne v kategórii dospelých preradenie do najnižšej súťaže riadenej ObFZ, to znamená do 9. ligy a družstvo bude musieť začať od samého začiatku až sa prebojuje do súťaže, ktorá je dôstojná mestu Piešťany.

Je mi ľúto, že dlhodobá práca všetkých funkcionárov, sponzorov a priaznivcov klubu vyjde týmto núteným rozhodnutím momentálneho vedenia klubu navnivoč.

Verím, že zástupcovia mesta v budúcnosti prehodnotia celú situáciu a nájdu spôsob ako spolufinancovať klub PFK Piešťany. Určite si to prajú aj všetci fanúšikovia futbalu, pretože futbal v Piešťanoch sa vždy hral a hrať bude, ale závisí na tom na akej úrovni.

Ivan Minárčiný

Populárne články