Connect with us

Šport

Pred sto rokmi priniesli do Piešťan prvú futbalovú loptu

Published

on

Reklama

Bol to podnet na vznik mužstva. Jeho nasledovník – Piešťanský futbalový klub si 29. septembra pripomenul toto úctyhodné jubileum. Od športového novinára Štefana Gragoričku dostal originálny darček – knihu s názvom Piešťanská futbalová kronika.

[singlepic id=35613 w=520 h=340 float=center]

Reklama

Publikáciu autor napísal pri príležitosti stého výročia vzniku prvého futbalového klubu na území nášho mesta. Mal názov Postényi atletical és fotbal club. Počas svojej existencie zažil najstarší kolektívny šport niekoľko úspechov aj pádov. „Najprv sa hralo iba živelne, pretože neboli žiadne súťaže. V 30. rokoch sa to začalo formovať. Vtedajší PFK hral druhú najvyššiu súťaž v Československu a najvyššiu na Slovensku,“ hovorí Štefan Gregorička.

Piešťanci boli podľa jeho slov prvým slovenským mužstvom, ktoré bolo hrať v Afrike. „Po Alžírsku a neskôr aj po Francúzku mali celkom úspešný zájazd. Potom prišla slávna éra Slavoja Piešťany, ktorý koncom 50. rokov hral druhú najvyššiu československú súťaž. Z nej však v 60. rokoch vypadli a trvalo to až do roku 1995, keď znovu postúpili do druhej ligy.“

Reklama

Knihu Štefana Gregoričku Piešťanská futbalová kronika pokrstili počas dňa plného osláv, ktorého súčasťou bol aj ligový zápas a koncerty niekoľkých hudobných skupín. Trávou z ihriska ju pri krste posypali prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik a prezident PFK Khalil Belmechri.

[nggallery id=1941]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články