Connect with us

Šport

Piešťanskí rýchlostní kanoisti odštartovali sezónu úspešne

Published

on

Reklama

V nedeľu 28. apríla sa v Bratislave na Zemníku, v areáli rýchlostnej kanoistiky, uskutočnili majstrovstvá Slovenska v maratóne, ktoré sú v tomto roku zaradené do rebríčka Slovenského pohára. Vyše 140 štartujúcich si zmeralo svoje sily na tratiach dlhých od 12,9 km až po 30,1 km podľa vekových kategórií.

Reklama

Tento náročný pretek, ktorý okrem nekonečných kilometrov je spojený s prenáškami, keď pretekár musí vyjsť z vody, vybrať svoju loď, s ňou utekať 100 metrov, opäť do nej nasadnúť a pádlovať(toto sa opakuje každé 4 km), pretekárom komplikoval silný vietor, ktorý vytváral morské vlny, dal zabrať aj záchranárom na motorových člnoch, ktorí mali dosť práce s vyťahovaním prevrhnutých lodí s pretekármi.

Za Klub Kajak – Kanoe Piešťany sa na štart postavilo 12 mladých rýchlostných kanoistov, ktorí v sebe našli bojovnosť, športové nadšenie a silu súperiť s rovesníkmi, vetrom aj vlnami.

Reklama


Najpočetnejšou kategóriou boli kadeti, kde v K1 chlapcov štartovalo až 34 lodí, z toho 5 Piešťancov, ktorí zabojovali o popredné miesta. Zvíťazil a majstrom Slovenska na trati 17,2 km sa stal Daniel Rybanský s časom 1:28:13, tretí skončil Viktor Samuel Podhradský 1:28:51, štvrtý Daniel Ragula 1.30.18 a piaty Michal Zrutta 1:30:46. V tejto istej trati nepopulárnu, ale zaslúženú štvrtú priečku obsadila Tatiana Trakalová.

O ďalšie majstrovské úspechy pre Kajak – Kanoe Piešťany sa postarali kajakárky: Romana Švecová, ktorá sa stala majsterkou Slovenska u 14. ročných dievčat a hneď za ňou skončila na druhom mieste jej oddielová kamarátka Hana Gavorová.

Z kanoistov sa najviac darilo juniorovi Petrovi Kizekovi, ktorý sa stal majstrom Slovenska v C1 na 21,5 km trati, medzi kadetmi  v C1 na 17,2 km tretí skončil Michal Szobolovszký, siedmy Dušan Hladký.

Traja Piešťanci v reprezentácii

V sobotu 27. apríla si reprezentačné dresy obliekli traja mladí piešťanskí kajakári a spolu s Slovenským mládežníckym tímom sa zúčastnili na pretekoch A-híd Épito Kupa v Budapešti, kde pretekali na dvojkilometrovej trati a všetci traja sa umiestnili v prvej desiatke, čo je u našich maďarských susedov veľký úspech. Oň sa postarali: Romana Švecová – 6. miesto, Hana Gavorová – 7. miesto a Filip Jankech – 8. miesto.

Budúci víkend čakajú rýchlostnú kanoistiku preteky na dlhé trate v Novákoch.

Text a foto: -sp-

Populárne články