Connect with us

Novinky

Piešťanec absolvoval polmaratón v púšti

Published

on

Reklama

V piatok 30. novembra 2018 sa v izraelskom meste Eilat, ktoré je družobným mestom Piešťan, konal extrémny medzinárodný maratón Desert Marathon. Z celkového počtu 2618 bežcov z viac ako 60 krajín boli so Slovenska traja pretekári. Piešťany reprezentoval Richard Fábian, ktorý bežal polmaratón.

Reklama

Skauti viali vlajkami Slovenska, Česka, Nemecka, Maďarska, Indonézie, Číny, Ameriky, Taiwanu, Austrálie, Poľska, Talianska a mnohých ďalších krajín. Bežcov potrápila teplota 27°C, vlhkosť 13-20% a prevýšenie 223 m – 285 m. Tento maratón je extrémny aj preto, že sa beží na krátkom úseku po spevnenej asfaltovej ploche v rámci mesta, ale najdlhší úsek po prašnej ceste v krásnej prírodnej scenérii pohoria blízko Eilatu. Bežalo sa po kamenistej a zčasti piesočnej trati medzi skalami, čo si vyžiadalo aj zranenia niekoľkých bežcov, našťastie išlo väčšinou o odreniny.

Účastníci bežali celkovo v piatich rôznych kategóriách – beh na 2 km (265 bežcov), beh na 10 km (743 bežcov), pol maratón 21,1 km (1123 bežcov), maratón 42,2 km (487 bežcov) a rodinný beh, ktorý najmladší účastník prespal v detskom kočíku. Práve tretiu zo spomínaných disciplín (21,1 km) úspešne zdolal Richard Fábian. Organizátori si naozaj dali záležať na kvalitnej príprave a bezpečnosti účastníkov vrátane príjemného otváracieho ceremoniálu a aj záverečného vyhlásenia výsledkov. Na záver maratón ukončila „Crazy after-run party“.

Reklama

Vynikajúca organizácia, úžasná atmosféra a nezabudnuteľné zážitky bežcov, ich fanúšikov a aj návštevníkov tohoto prímorského kúpeľného mesta nesklamali a preto sa aj náš reprezentant bude opäť pripravovať na budúcoročný extrémny maratón, dúfajúc, že zastúpenie Piešťan bude zroka na rok rásť. „Beh utužuje zdravie, zlepšuje náladu a spája národy,“ hovorí R. Fábian. Termín nasledujúceho ročníka je stanovený na 29.11.2019. Pre tých, ktorí by sa radi prihlásili na Desert Marathon 2019 odporúčame sledovať stránku desertrun.co.il/en/registration/, na ktorej sa po vyplnení formulára bude možné zaregistrovať.

Arielle Fábianová, Foto/Video: súkromný album, desertrun.co.il

Populárne články