Connect with us

Šport

Paralympiáda: Z Piešťan rovno do Londýna. Vlajkonosičom je Ostrovčan

Published

on

Reklama

Slovensku vlajku ponesie na otváracom ceremoniáli letných paralympijských hier zrakovo postihnutý cyklista z obce Ostrov pri Piešťanoch Vladislav Janovjak. Priamy prenos z otvorenia XIV. letnej paralympiády odvysiela v stredu 29. augusta o 20.25 h RTVS na Dvojke.

[singlepic id=32839 w=520 h=350 float=center]

Reklama

Vladilsav Janovjak spolu s ostatnými športovcami cestoval do Londýna priamo z piešťanských kúpeľov. V stredu 22. augusta zložili slávnostný sľub do rúk prezidenta Ivana Gašparoviča a večer ich privítali v Kúpeľoch Piešťany. Generálny riaditeľ Klaus Pilz odovzdal každému paralympionikovi motivačný list. „Športovci, ktorí prinesú bronzovú medailu, získajú od nás päťdňový pobyt v kúpeľoch, strieborní medailisti strávia u nás takisto päť dní v luxusnom apartmáne a držitelia zlatých medailí desať dní v luxusnom apartmáne,“ citoval Pilza web spv.sk.

REKLAMA

Reklama

Z Pekingu priniesli slovenskí paralymiponici dve zlaté, tri strieborné a jednu bronzovú medailu. Vladislavi Janovjakovi, ktorého zvolili vlajkonosičom, vtedy medaila tesne ušla. Spolu so svojim pilotom Robertom Mitošinkom (tiež z Ostrova) boli dvakrát štvrtí. Predtým v Aténach o striebornú medailu prišiel. Príčinou bol doping jeho vtedajšieho pilota Juraja Peroviča. „Bolo to emotívne, lebo to bola prvá medaila. Ale prebolelo to,“ hovorí s odstupom času. Od Pekingu však s Robertom Mitošinkom zaznamenali iba úspechy. Vzácne kovy by preto mali priniesť aj z Londýna.

Na letnej paralympiáde v Londýne sa od 29. augusta do 9. septembra predstaví viac než 4-tisíc športovcov. Vstupenky si kúpilo už dva milióny ľudí. Na Dvojke môžu televízni diváci každý večer sledovať magazín Volá Londýn, ktorý bude informovať o výsledkoch našich reprezentantov.

[youtube width=“522″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=y5whWXxGHUA[/youtube]

Text: M. Palkovič, Foto: archív V. Janovjaka

Populárne články