Connect with us

Novinky

Na Cenu Slovenska chce nadviazať Veľká cena Piešťan – už tento rok

Published

on

Reklama

Oprášiť tradíciu a vrátiť preteky motoriek opäť na domácu pôdu letiska majú v pláne nadšenci okolo Piešťanského motocyklového klubu v spolupráci s Moto Classic Racing Clubom Kopčany. Ak sa im ich cieľ podarí naplniť, Veľká cena Piešťan by sa mala konať už tento rok od 16. do 18. septembra ako súčasť Majstrovstiev a Přeboru Českej republiky.

dsc_3230[1]

Reklama

Informáciu o konaní podujatia priniesol včera internetový magazín moto-cup.sk a správu nám potvrdil aj Miloš Kluc z Piešťanského motocyklového klubu. „Áno, chceli by sme vrátiť závody do Piešťan.  Trochu sme mali problém s letiskom, ale rokovali sme a dostali podmienky, ktoré musíme splniť.“ V organizovaní podujatí nie sú žiadnymi nováčikmi, klub od svojho založenia v roku 1999 usporiadal niekoľko motocyklových či tuningových zrazov. Veľkú cenu Piešťan pripravujú aj v spolupráci s Moto Classic Racing Clubom Kopčany. Ten už šesť rokov organizuje preteky na mestskom okruhu v Kopčanoch, ktoré sa im podarilo oživiť po šestnástich rokoch. Veľká cena Piešťan sa bude konať v rámci seriálu Majstrovstiev a Preboru Českej republiky na prírodných okruhoch pod hlavičkou Českomoravskej asociácie motocyklového športu.

Reklama

 

1146503_4608244060340_2880322245960072226_n

„Počítame, že do Piešťan príde celá road racingová špička. Podujatia by sa malo zúčastniť okolo 250 pretekárov,“ doplnil David Hanzalík z Moto Classic Racing Klubu Kopčany, ktorý sa na podujatí bude podieľať organizačne, ale rovnako ho uvidíme pretekať v najsilnejších kubatúrach.  Podľa jeho slov sú plánované kategórie Klasik všetkých kubatúr, 400 SSP, Supermono, 125 SP, 250SP, SuperTwin, 125GP, 250GP, do 600 ccm a nad 600 ccm.

Septembrový termín je však zatiaľ iba v štádiu dohody s letiskom, budúci týždeň chcú organizátori rokovať so zástupcami Mesta Piešťany, a tiež aktívne hľadajú sponzorov. „Zatiaľ je každý nadšený myšlienkou, že sa preteky do Piešťan vrátia, ale musíme zohnať peniaze, oslovili sme ešte len niekoľkých podnikateľov, tak uvidíme,“ dodal Miloš Kluc.

Motoristická tradícia Piešťan začala v roku 1948, keď vznikol Automotoklub Piešťany a už o rok neskôr zorganizoval Piešťanský trojuholník, ktorý sa išiel na mestskom okruhu.  Cena Slovenska sa ako medzinárodný pretek motocyklov konala na piešťanskom letisku po prvý raz 13. júla 1958 pod hlavičkou Okresného Automotoklubu Piešťany. Počas 29. ročníkov svojej existencie sa spájala s účasťou špičkových svetových jazdcov, medzi ktorých patrili aj domáci. Mená ako Edo Bertoli, Rudolf Mitošinka či Peter Baláž z Hlohovca sa natrvalo zapísali do histórie tohto športu. Podujatie má na internete aj samostatnú stránku cena-slovenska.webnode.sk, ktorú založil Július Mendl z AMK Piešťany. V roku 2010 vydal tiež knihu Motoristické Piešťany, kde na 220 – stranách nájdu záujemcovia okrem množstva údajov aj jedinečné historické fotografie. Po revolúcii sa motocyklové preteky do Piešťan na pár rokov vrátili pod názvom Cena Slovenskej republiky. Posledný pretek tohto druhu sa konal na letisku pred 20-timi rokmi.

-ad-, Zdroj: moto-cup.skcena-slovenska.webnode.sk, foto: FB Piešťany History – autor E. Budkecena-slovenska.webnode.sk, Eva Vančurová, Richard Hesko

 

Populárne články