Connect with us

Šport

L. Babač si na Novom Zélande zvyká na novú loď

Published

on

Reklama

Piešťany, Viedeň, šesť hodín letu, Dubaj, spánok na hoteli, osemnásť hodín letu cez Melbourne do Aucklandu. Taká bola cesta najlepšieho súčasného slovenského veslára Lukáša Babača, z veslárskeho klubu Sĺňava Piešťany, na majstrovstvá sveta na Novom Zélande. Lukáš odchádzal na Nový Zéland k jazeru Karapiro, kde sa preteky konajú, už v sobotu 16. októbra. Aklimatizáciu má úspešne za sebou a pripravuje sa štart majstrovstiev, v nedeľu 31. októbra. Čaká ho náročný program, pretože sa rozhodol súťažiť v dvoch disciplínach, v skife mužov a  skife mužov ľahkej váhy.

[singlepic id=6335 w=320 h=240 float=left]Táto kombinácia pretekov, respektíve vôbec pretekanie vo viacerých disciplínach na vrcholných podujatiach, je u veslárov veľmi nezvyčajné. Dvojkilometrová trať a systém akým sa preteká, dá zabrať aj vrámci jednej disciplíny. „Nepoznám nikoho, kto by štartoval v oboch kategóriach naraz, takže som chcel byť prvý. Keď sa ma však pýtajú prečo, tak poväčšine odpovedám, prečo nie,“ hovorí s úsmevom Lukáš Babač. „Kondične som na tom v tejto sezóne veľmi dobre, preto myslím, že fyzicky to nebude problém. Štart v jednotlivých kategóriach je obdeň, možno pondelok bude náročný, pretože tam mám dva štarty behom polhodiny.“ Ak sa bude Lukášovi dariť a bude postupovať od rozjázd až do finále, čaká ho celkovo osem dvojkilometrových jázd, kým súperov len štyri. O tom, že Lukáš má v tejto sezóne dobrú formu svedčia výsledky vo svetovom pohári a naposledy v septembri tretie miesto na majstrovstvách Európy v Portugalsku v skife ľahkých váh.

Reklama

[singlepic id=6336 w=320 h=240 float=right]Lukáš si na Nový Zéland nebral vlastnú loď, ale pôjde na požičanej od novozélandského výrobcu. Tento rok už vyskúšal viacero lodí od viacerých výrobcov, a tak v tom, že na ňu nie ja zvyknutý, nevidí problém. „Na lodi na akej budem pretekať, jazdia obaja majstri sveta. Prenájom bola lacnejšia alternatíva, ako si loď nechať priviezť zo Slovenska. Navyše loď, na ktorej jazdím doma, má už viac ako 10 rokov a začína byť nevyhovujúca pre vrcholové pretekanie. Len pre informáciu ostatní pretekári menia loď každé 2 roky, čo je pre mňa finančne nemožné. S loďou sa momentálne zoznamujem a snažím sa vyladiť technické detaily,“ informuje zo Zélandu Lukáš Babač, kam s ním žiaľ nemohol cestovať jeho tréner Václav Kacíř, pretože v USA, kde pôsobí, momentálne prebieha univerzitná sezóna, a tak je pracovne maximálne vyťažený.

„Na preteky sa teším. Majstrovstvá sveta sú vždy vrcholom mojej sezóny. V tomto roku sa mi veľmi darilo, preto dúfam, že by som sa mohol dostať do finále ľahkého skifu a tam zabojovať o čo najlepšie umiestnenie. V ťažkom skife by ma potešilo umiestnenie v prvej dvanástke,“ odhaduje svoje nádeje L. Babač. Na Novom Zélande momentálne vládne príjemné jarné počasie ako stvorené na výlety. Lukáš sa však teraz plne koncentruje na preteky a tréning a regenerácia mu zaberú všetok čas, takže zatiaľ okrem hotela v Hamiltone a jazera Karapiro, ktoré je nevyspytateľné poveternostnými podmienkami, nevidel vôbec nič.

Reklama

Autor: ht Foto: pt

Populárne články