Connect with us

Samospráva

Koncepcia podpory športu neexistuje. Klubom pomáha symbolické nájomné

Published

on

Reklama

Pripravovaná zmluva medzi Mestom Piešťany a Piešťanským futbalovým klubom, a. s. rozprúdila debatu o podpore športu zo strany samosprávy. Zisťovali sme, ktoré športové kluby majú v prenájme majetok mesta a za akých podmienok.

[singlepic id=16294 w=320 h=240 float=left]Podľa Marty Mrázikovej z referátu kultúry mestského úradu boli v minulosti požiadavky vytvoriť jasnú koncepciu podpory športu zo strany radnice, ale jednotlivé strany sa na nej nedokázali zhodnúť. V súčasnosti poskytuje samospráva dotácie klubom, ktoré o to požiadajú. V tomto roku na šport vyhradila sumu 3 872 eur. Okrem toho zastupiteľstvo schválilo dotáciu 49 000 eur pre Klub vodného póla Kúpele Piešťany na prevádzku vonkajšieho bazénu kúpaliska Eva.

Reklama

Radnica niektoré športové kluby podporuje aj symbolickými poplatkami za prenájom majetku. Vo väčšine zmlúv je potom zakotvené, že sa športovci zaväzujú prenajatý mestský majetok zveľaďovať.

Klub vodného lyžovania má takto uzavretú zmluvu na nájom pozemkov a chatiek na Lodenici, platí za to 1 euro ročne. Podobne je na tom aj Klub vodného motorizmu, ktorý má dohodnuté nájomné za mestské pozemky na Lodenici vo výške 1 Sk za meter štvorcový a rok.

Reklama

[singlepic id=10899 w=320 h=240 float=right]Predmetom nájmu hokejového klubu ŠHK 37 Piešťany bola pôvodne len časť zimného štadióna. Dodatkom k zmluve dostali hokejisti do prenájmu aj ďalšie pozemky, na ktorých vybudovali prístavby, pričom za všetko platia nájomné 1000 Sk ročne. Opravy mestského majetku im pri tom radnica neprepláca, ale prispieva na energie, a to maximálnou sumou 149 tisíc eur ročne. Hokejisti nedávno na štadióne inštalovali nové osvetlenie, vybudovali novú kaviareň, regeneračné centrum a plánujú dokončiť ubytovacie kapacity pre hosťujúce tímy.

Spoločnosť STASIN, ktorá prevádzkuje tenisové kurty pri Zimnom štadióne chce na prenajatých mestských pozemkoch vybudovať novú tenisovú halu. Predpokladaná výška investície je 540 tisíc eur. Hala s dvoma tenisovými dvorcami má byť hotová dokonca roka 2013. STASIN má prenajaté pozemky za 11 080 eur ročne. Vzhľadom k výstavbe paraolympijského centra sa však zmluvné strany dohodli na znížení nájomného na dobu päť rokov (od 1. 1. 2010) o 30%.

[singlepic id=19869 w=320 h=240 float=left]Zmluva o prenájme futbalového štadióna by sa mala dostať na rokovanie zastupiteľstva už v októbri. Doteraz tam boli komplikované nájomné vzťahy medzi Mestom Piešťany a Prvým futbalovým klubom o. z, Službami mesta Piešťany (SMP) a Piešťanským futbalovým klubom o. z., a ďalej medzi SMP a TJ Družba. Od prenájmu reštaurácie a hotela nedávno odstúpila firma Denipa, s. r. o. Radnica v súčasnosti hradí náklady za osvetlenie umelého trávnika. Do mestského majetku tam doteraz žiaden z nájomcov výrazne neinvestoval. Podľa nového návrhu malo byť všetko prenajaté akciovej spoločnosti P.F.K, ktorý sa zaviazal preinvestovať 500 tisíc eur. Nesúhlasili s tým atléti z TJ Družba, ktorí chcú uzatvoriť zmluvu priamo s radnicou a nie s P.F.K, a. s.

Ďalšie zmluvy so športovými klubmi majú uzavreté Služby mesta Piešťany. Dve haly a pozemky s kurtmi na ulici E. Belluša si prenajíma Tenisový klub Kúpele Piešťany za 4439 eur na rok. V zmluve sa zaviazali opraviť strechu tenisovej haly, sociálne zariadenia, šatne, telocvičňu aj kotolňu. Podľa riaditeľa SMP Ernesta Jančinu si tieto záväzky plnia. Za budovy a pozemky na Štúrovej ulici platí kolkársky klub TJ Družba 120 eur ročne. V roku 2008 tam boli zrekonštruované hracie plochy. Mesto na ne prispelo sumou 1 milión korún.

Od roku 2006 chýba piešťanským športovcom hádzanárska hala, na ktorej mieste malo stáť paraolympojske centrum. Basketbalisti a hádzanári si preto musia prenajímať školské telocvične.

Autor: (mp)

Populárne články