Connect with us

Blogy

K traťovému rekordu chýbalo 19 sekúnd

Published

on

Reklama

V nedeľu 10. augusta sa pri rekreačnom zariadení Výtoky pri Piešťanoch uskutočnil 6. ročník Behu okolo Marhátu.

beh okolo marhatuPočasie nám prialo, aj keď občas postrašil aj nejaký tmavší oblak, a tak sa tradične o deviatej hodine začali schádzať na prezentáciu prví pretekári. Tí mladší členovia rodinného klubu ŠBR Piešťany zapisovali účastníkov a odovzdávali im štartové čísla a pokyny k harmonogramu, respektíve upresňovali informácie, ktoré boli na nástenke. My starší sme pripravovali trate, doznačovali posledné úseky v lese a samozrejme chystali občerstvenie.

Reklama

O desiatej sa na 11 a pol kilometrovú trať vydala ako prvá trojica „nordikáčov“, čiže turistov s paličkami. Po nich si svoje odbehli predškoláci na ihrisku pri kempe a nasledovali školáci do 10 rokov, ktorí si prebehli 800 metrov a starší školáci 2 kilometre. Medzitým sa objavila ešte jedna oneskorenkyňa, ktorá by rada išla Nordic walking, tak dostala špeciálny štartový čas 10:44. Táto pani nám následne po pretekoch napísala pekné články uverejnené na www.beh.sk. Potom sa už priblížila jedenásta hodina, kedy sa začalo silné šumenie okolo štartu, kde zhluk behuchtivých mužov, žien a juniorov nedočkavo čakal, kedy ich vypustíme do doliny pod Gajdou.

Na kratšiu trať 5 km sa vydalo 13 juniorov a veteránov s veteránkami. Zvyšných 69 bežcov muselo zdolať celých 11500 metrov. Zaznela píšťalka a všetci sa vrhli na lesnú cestičku. O 20 minút som mohol už čakať prvých päťkárov v cieli. Na zákrute sa opäť ako minulý rok objavil domáci Tadeáš Drahovský z ŠBR Piešťany tesne stíhaný Michalom Stehlikom z AFK Považan Nové Mesto nad Váhom. Potom sa to už sypalo veteránmi.

Reklama

Keďže som v štartovej listine videl bývalého reprezentanta Slovenska Róberta Valíčka ako aj výborného orienťáka Pavla Bukováca, obával som sa o padnutie traťiového rekordu, ktorý tu ustanovil ešte v roku 2009 Ondrej Puškár zo Slávie Trnava. Jeho čas 45:13 na tejto ťažkej trati odoláva už 5 rokov. Na stopkách naskočila 45. minúta a zrazu sa spoza zákruty pred cieľom vyrútil prvý pretekár. Ale na moje prekvapenie to nebol ani jeden zo spomínaných favoritov, ale víťazom sa stal piešťanec Martin Vrábel z ŠK HŠ v čase 45:32. Takže tesne to rekord nebol. Hneď za ním dobehol práve Róbert Valíček so stratou 15 sekúnd a na treťom mieste Pavol Bukovác, ktorý stratil 3 minúty, keďže podľa jeho slov sa mu podarilo nevšimnúť si jednu odbočku, takže si trošku „zabehol“ naviac. Prvou ženou a jedinou, ktorá zvládla trať pod 1 hodinu bola Katarína Drahovská.

Po dobehnutí mal každý možnosť sa občerstviť Simkolou alebo vínovkou a zajesť si tradičné omastené chlebíky s cibuľou, paprikou či rajčinkami, alebo nasladko s kakaovou nátierkou. Po dobehnutí posledného pretekára (tento rok sa nikto nestratil ani nezranil) sme mohli odmeniť tých najrýchlejších. Ale to už môžete vidieť aj v galérii.

Všetkým pretekárom ďakujeme za účasť a každému pomocníkovi, ktorý priložil ruku k dielu, aby sme takýto pretek mali, patrí moja veľká vďaka.

Kompletné výsledky: VyslMarh14

Text: Jozef Drahovský , Foto: Andrej Bitarovský

Populárne články