Connect with us

Šport

Piešťanský plavecký klub bilancuje sezónu 2013/2014

Published

on

Reklama

Napriek stále nedoriešenej otázke plaveckého bazéna sa piešťanskí plavci v celoslovenskej konkurencii rozhodne nestratili a podarilo sa im vybojovať niekoľko pekných medailových umiestnení. Piešťanský plavecký klub (PPK) má za sebou ďalší úspešný rok.

PPK klub

Reklama

Občianske združenie Piešťanský plavecký klub vzniklo v roku 2008. Sústreďuje sa najmä na prácu s deťmi predškolského veku a so žiakmi základných škôl. Za účelom podpory zdravého životného štýlu a riešenia plaveckej negramotnosti organizuje základný a zdokonaľovací plavecký výcvik. V školskom roku 2013/2014 si základné plavecké návyky osvojilo 130 detí, ďalších 24 záujemcov o aktívne športové vyžitie prešlo kurzom kondičného plávania.

Výber 32 plavcov, rozdelených do žiackych, juniorských a seniorských kategórii,sa pripravuje v pretekárskej skupine a zúčastňuje sa oficiálnych pretekov Slovenskej plaveckej federácie.

Reklama

Športovú činnosť v PPK zaisťuje 7 kvalifikovaných trénerov plávania a 6 pomocných cvičiteľov. Kurzy pre deti predškolského veku prebiehajú v bazéne hotela Magnólia, zdokonaľovací výcvik a tréningy pretekárskych skupín v bazéne hotela Sorea Sľňava. Kvôli absentujúcemu 50-metrovému bazénu v Piešťanoch pretekári v letnej sezóne pravidelne dochádzali na tréningy aj do Šale.

S rastúcou plaveckou základňou je stále aktuálnejší problém s prenájmom plaveckých dráh na dostatočný počet tréningových hodín. Ďalším problémom je aj finančný rozpočet, ktorý je, ako u väčšiny športových klubov, závislý na na členských príspevkoch a 2% z daní. Napriek tomu PPK poskytuje deťom všetky potrebné plavecké pomôcky zdarma.

Na tohtoročné majstrovstvá SR sa kvalifikovalo 20 pretekárov PPK: Svoju premiérovú účasť mali naši najmladší žiaci na pretekoch pre kategóriu 9 a 10 ročných v Nových Zámkoch. Najlepšie sa umiestnil Jakub Soldán na 9. mieste.

PPK lucia drzikovaNa Majstrovstvách Slovenska 11- a 12-ročných žiakov v Košiciach sa výborne darilo Lucii Držíkovej (na snímke), ktorá v konkurencii 40 klubov zvíťazila v disciplíne 400 m voľný spôsob a získala bronz na dvojnásobnej trati.

Žiaci vo veku 12 až 14-rokov zo 44 klubov štartovali v Žiline. Zuzana Oravcová vyplávala striebro na 200 m polohový pretek a bronz na 400 m polohový pretek. V tej istej disciplíne obsadil tretie miesto aj Damián Križan.

Posledným pretekom sezóny boli Majstrovstvá seniorov a juniorov v Bratislave. Seniorka Veronika Kolníková, ktorá už 7. rok študuje a trénuje v Znojme,si vyplávala tri tituly majsterky Slovenska v kraulových dlhých tratiach, konkrétne na 400, 800 a 1500 metrov. Do finálových rozplavieb sa prebojovala aj Agáta Malíková, Juraj Bilený, Adriana Držíková.

ppk zuzka MSR

Text: Eva Bilená foto: archív PPK

Populárne články