Connect with us

Šport

Hádzaná: Mladšie žiačky sa MHK Piešťany na turnaji v Prahe nestratili

Počas tohtoročných veľkonočných prázdnin sa mladšie žiačky MHK Piešťany (ročníky narodenia 2009-2010) zúčastnili turnaja Praha Handball Cup 2022. Tento hádzanársky turnaj, ktorý sa koná už od roku 1992, patrí k jedným z najväčších hádzanárskych turnajov v strednej Európe. Turnaja sa každý rok zúčastňujú tímy z celej Európy a inak tomu nebolo ani tento rok. Dokopy 15 európskych krajín vyslalo 377 družstiev. Slovensko prispelo 47 družstvami a medzi nimi sa nachádzalo aj jedno naše piešťanské družstvo – mladšie žiačky. Toto družstvo prepísalo históriu nášho klubu, pretože ešte žiadne družstvo z Piešťan sa nikdy predtým nezúčastnilo tohto obrovského medzinárodného turnaja.

Published

on

Reklama

„Na tento turnaj sme sa prihlásili na poslednú chvíľu, v podstate už po ukončení prihlasovania družstiev. Napokon nás však zobrali. Na turnaj sme nešli s veľkými očakávaniami. Dôvodov, prečo som sa rozhodol ísť na tento turnaj, je viacero, ale hlavným bolo, že dievčatá potrebujú hrať zápasy. Nahnevala ma naša liga, v ktorej v podstate za celý rok odohráme dokopy 8 zápasov. Každý tréner vie, že ak chce, aby sa jeho tím posúval, tak musí hrať zápasy. Lenže s 8 zápasmi to nejde. Potrebujete minimálne 30 zápasov za rok. My sme v našej lige zatiaľ odohrali len 6 zápasov, čo je extrémne málo. Preto som si povedal, že proste ideme do Prahy. Dievčatá sa niečo naučia, uvidia ako hrajú iné tímy z iných krajín, nájdu si nových kamarátov a kamarátky a popri tom aj uvidia niečo z Prahy,“ priblížil rozhodnutie ísť na tento turnaj tréner Ochotnický. Turnaj trval 4 dni od 15.4. – 18.4.2022. Mladšie žiačky cestovali do Prahy už vo štvrtok 14.4.2022. V kategórii mladších žiačok bolo nakoniec 40 tímov zo 7 krajín. Tieto tímy boli rozdelené do 6 skupín. Naše družstvo sa ocitlo v skupine s tímami: HK Slávia Sereď (SK), TJ Sokol Veľké Meziříčí (CZE), TJ Astra (CZE), TJ Slavoj Tachov (CZE), TJ Sokol Klimkovice (CZE).

„So skupinou som nebol príliš spokojný. Chceli sme viacero tímov z iných krajín a hlavne nie slovenský tím, s ktorým bežne hrávame v našej lige. No dostali sme len české tímy a jeden slovenský tím, s ktorým hráme aj našu ligu. Ale v podstate to bolo jedno, hlavne že dievčatá odohrajú nejaké zápasy.“

Reklama

V piatok 15.4. ich čakalo družstvo TJ Astra a TJ Slavoj Tachov. Dievčatá odohrali pekný zápas s TJ Astra, s ktorou vyhrali 8:4. Aj proti TJ Slavoj Tachov hrali prvý polčas dobre. Druhý polčas bol náročný, ale dievčatá dokázali vyhrať 10:8, takže po prvom hracom dni im patrilo v tabuľke druhé miesto v skupine, čo by znamenalo postup do hlavnej fázy turnaja. Stačilo na druhý deň vyhrať aspoň jeden zápas. V sobotu mali naše dievčatá na programe tri zápasy a to proti HK Slávia Sereď, TJ Sokol Klimkovice a TJ Sokol Velké Meziříčí. Prvý zápas odohralo družstvo mladších žiačok už o 8:15 proti známemu súperovi zo Serede.

Reklama

„Prvý zápas sme nastúpili proti HK Slávia Sereď. Vedeli sme, že Sereď má v tejto kategórii silné družstvo, ale aj tak sme nehrali vôbec dobre. V druhom polčase sme my aj súperi postavili dievčatá z prípravky, aby si zahrali všetky hráčky a tak sme nakoniec prehrali vysoko 5:20. V ďalších zápasoch sme ale už chceli ukázať krajšiu hádzanú. Proti TJ Klimkovice sme vôbec nezachytili začiatok, keď sme v piatej minúte prehrávali 0:3. Potom sme zlepšili hru a otočili na 4:3. V ďalšom priebehu zápasu sme však stále doťahovali súperov jednogólový náskok. V poslednej 30 sekundovke zápasu sme prehrávali 10:11 a riskli sme hru s osobnou obranou. To sa nám aj vydarilo a 10 sekúnd pred koncom sme vypichli loptu a mali samostatný únik na bránku. Nanešťastie sa nám ale nepodarilo skórovať a tak sme prehrali 10:11. Škoda toho, lebo remíza by tomu zápasu svedčala viacej. Dievčatám to bolo tiež veľmi ľúto a boli aj slzy. Čo sa týka posledného zápasu proti TJ Velké Meziříčí, tak ten sme úplne nezvládli. Nič nefungovalo, ani obrana ,ani útok. Neviem či boli dievčatá unavené po toľkých zápasoch alebo smutné, ale proste nič sme neukázali. Možno chceli dievčatá až moc vyhrať a postúpiť, a to im zväzovalo ruky. Súper bol v tomto zápase jednoznačne lepší a preto sme prehrali 8:16.“

Tabuľka po základnej časti turnaja v našej skupine:

# Tým Body
1 HK Slávia Sereď 10
2 TJ Sokol Klimkovice 8
3 MHK Piešťany 4
4 TJ Slavoj Tachov 3
5 TJ Astra 3
6 TJ Sokol Velké Meziříčí 2

Nakoniec si však aj ostatné družstvá v skupine rôzne delili body, a preto naše mladšie žiačky so šťastím postúpili z 3. miesta v skupine do hlavnej fázy turnaja. V tej ich čakal silný súper z Rumunska CSM Ploiesti a o nič menej slabší súper z Česka, známa DHC Plzeň. Zápasy sa hrali v nedeľu 16.4.

„Po nevydarených zápasoch v skupine som sa obával týchto silných súperov. Proti CSM Ploiesti sme odohrali dobrý zápas. Síce sme ho nevyhrali, ale dievčatá opäť ukázali, že vedia aj streliť gól aj ubrániť. Nakoniec sme ho však prehrali 8:19, no obraz hry bol oveľa lepší ako výsledok. Tím DHC Plzeň sme videli hrať v sobotu medzi našimi zápasmi a hrali naozaj dobre. Ten zápas sme tiež prehrali vysoko 6:18, ale verím, že sme sa v ňom od lepšieho súpera veľa vecí naučili. Dievčatá nakoniec odohrali dva ťažké a dobré zápasy, v ktorých ukázali, že vedia dať góly aj silným súperom.“

Tabuľka po hlavnej časti turnaja v našej skupine:

# Tým Body
1 CSM Ploiesti 4
2 DHC Plzeň 2
3 MHK Piešťany 0

Mladšie žiačky skončili na konečnom 17.-18. mieste zo 40 družstiev. Dievčatá o trochu viac spoznali hádzanársky svet a priniesli si veľmi veľa skúseností a zážitkov. Na tomto turnaji odohrali viac zápasov ako za celú sezónu v lige.

MHK Piešťany

Populárne články