Connect with us

Šport

Basketbal: Čajky nepripustili finálový brejk Ružomberka

Finálová séria basketbalovej Niké extraligy žien zatiaľ spĺňa očakávania vyrovnanosti do bodky. Navrch majú domáce tímy, čo sa potvrdilo aj v druhej konfrontácii Piešťanských Čajok s MBK Ružomberok. Hráčky z kúpeľného mesta odvrátili hrozbu stavu 0:2, víťazstvom 69:61 vyrovnali sériu a pred tretím duelom je tak všetko v boji o majstrovský titul otvorené.

Published

on

Reklama

Približne jedna minúta, to je sumár ružomberského vedenia v druhom finálovom stretnutí. V porovnaní s otváracím duelom, dianie ovládali najmä Piešťany. Hneď v úvode síce „Ruža“ vyhrávala 2:0, ale odpoveďou zo strany Čajok bola 13-bodová šnúra. Šesťminútovka v prvej štvrtine dodala domácim basketbalistkám potrebné sebavedomie a pohodu, ktorá im pomohla v neskorších fázach zápasu.

„Nastúpili sme koncentrovane, dievčatá veľmi chceli. Veľmi dobrý vstup, ten nám výrazne pomohol. Ako sme sa my dokázali vrátiť v Ružomberku, tak aj súper sa u nás dokázal vrátiť späť do hry. Desať minút sa to asi ťahalo z jednej strany na druhú, aj keď sme boli v miernom vedení, čo nám dávalo miernu psychickú výhodu. Následne fantastický druhý polčas, hlavne prvých 15 minút. Posledných 5 minút nechceme v živote vidieť,“ okomentoval druhý finálový zápas tréner Piešťan Peter Jankovič.

Reklama

Tentoraz Ružomberčanky museli doťahovať súpera. Úspešne sa im to darilo, dôkazom je napríklad vyrovnaný stav v druhej štvrtine a v závere vykresanie reálnej šance na obrat. Dôležitú rolu zohrali hráčky z lavičky, no aj v rozhodujúcich okamihoch stratené lopty, respektíve nedôsledná obrana pod košom.

„Obrovský kredit, ja som za to rád a som hrdý. Nie je hanba prehrať v Piešťanoch, s týmto družstvom Čajok. Máme priestor hrať lepšie, v ďalšom stretnutí chceme hrať určite lepšie. Nielen nedisciplinovanosť, ale aj nedisciplinovanosť v útoku. Veľa sme strácali, nezahrali sme to, čo sme mali zahrať. Boli sme hrozne pasívni, hrali sme dookola hádzanú. Nepáčilo sa mi to, ako sme sa prezentovali v útoku. Bolo to o energii, ktorú sme nemali. Trochu sme sa tomu celému poddali a bolo veľmi neskoro, keď sme sa trochu zmátožili,“ myslí si kormidelník Ružomberka Juraj Suja.

Reklama

V druhom polčase Piešťany herne dominovali, pri 17-bodovom vedení už asi len málokto z domácich priaznivcov dúfal, že by z toho mohla byť dráma. Lenže opak bol pravdou, „Ruža“ stihla za šesť minút stiahnuť rozdiel len na 4 body (60:64) a hostia mohli reálne pomýšľať na málo vídaný obrat. Čajky ale v správnej chvíli potiahla Ke’Shunan Jamesová. „Udržali sme si chladnú hlavu. Zahrali sme presne to, na čom sme sa dohodli. Ke‚Shunan Jamesová dala dôležitý kôš s faulom. Podstatné bolo zachovanie chladnej hlavy,“ vyjadril sa Jankovič ku koncovke.

Finálová séria Niké extraligy žien sa za vyrovnaného stavu presúva do Ružomberka, kde sa bude hrať o majstrovský mečbal. O to dôležitejšie bude z tohto pohľadu pre oba tímy sobotňajšie stretnutie. „Ťarchu sme preniesli na domáci tím, aj keď tam to bude vypäté a zápas bude veľmi náročný. Ružomberok bude určite na nás veľmi namotivovaný, môže sa udiať hocičo. Je to 1:1, všetko je otvorené. My musíme hlavne zostať za akéhokoľvek stavu pokojní,“ dodal na záver kormidelník Piešťan.

Tretí zápas medzi „Ružou“ a Čajkami je na programe v sobotu 23. apríla o 17.00 h v ružomberskej Koniarni.

TS Piešťanské Čajky Foto: Laco Duračka

Populárne články