Connect with us

Šport

Gavaliersky závod proti policajnej šikane cyklistov

Published

on

Reklama

Netradičné športové podujatie s hlbším zmyslom. Aj tak sa dá charakterizovať cyklistický závod Jarný gavalier, ktorý odštartuje v sobotu 28. apríla o 10.00 h od Domu umenia.

[singlepic id=28779 w=320 h=240 float=left]Na trati Piešťany-Zemianske Sady-Piešťany bude už tretíkrát závodiť partia cyklistov bez klasického organizačného zabezpečenia a sponzorov. „Podmienkou je slušnosť, rešpektovanie pravidiel cestnej premávky, ohľaduplnosť voči sebe a voči iným, jednoducho fair play,“ vysvetlil Mišo Kuropka, ktorý spolu s kamarátmi závod zvoláva. Gavalier sa podľa jeho slov snaží naplniť koncept tzv. gentlemanského amatérskeho závodu.

Reklama

„Ide o šport, ale spoločenský rozmer je tiež dôležitý. Sme proti tomu, aby v Piešťanoch polícia robila náhodné kontroly cyklistov a dávala im fúkať. To je jednoducho šikana, ktorá ide proti tradícii tohto cyklistického mesta. Ak sa niekto nevie udržať na bicykli, tak prosím, je to v záujme jeho bezpečnosti. Ale preboha, aby sme sa museli báť chodiť na pár pív na bicykloch?“ pokračoval Mišo Kuropka.

Samotný pretek je rozdelený na dve časti. „Najprv bude tempo svižné, ale nie brutálne. Až na záver je jeden krátky šprint do kopca. V druhej časti sa už reálne závodí a treba počítať s tým, že športová úroveň je vysoká. Závodu sa totiž zúčastňuje aj náš dúfajme budúci olympionik Lukáš Babač a v dvoch posledných pretekoch nevyhral,“ vysvetlil usporiadateľ a dodal, že v princípe môže pretekať každý, ale musí vedieť jazdiť v peletóne a mať cestný bicykel. Na horskom alebo turistickom by totiž náročnú trať nezvládol.

Reklama

Text: Martin Palkovič

Populárne články