Connect with us

Šport

Futbal: Víkend poznačilo kontumačné víťazstvo mužov a vulgárni Bánovčania v zápase staršieho dorastu

Published

on

Reklama

Futbalistov Piešťan čakalo počas uplynulého víkendu 9. kolo zápasov v jednotlivých vekových kategóriách. Muži si zo zápasu s Dolným Trhovišťom odniesli víťazstvo takpovediac bez boja, keď sa súper na zápas nedostavil a lídri ôsmej ligy si tak pripísali kontumačné víťazstvo 3:0. Určite nejednu vrásku spôsobil funkcionárom piešťanského futbalu zápas staršieho dorastu PFK Piešťany s tímom FK Spartak Bánovce. Vedúci tím ligy dorasteneckej kategórie sa rozhodne nesprával tak ako sa patrí a predviedol na domácom štadióne poriadny exces. Hosťujúci Bánovčania, rozkopli dvere na toaletách, častovali vulgarizmami rozhodcu, trénerov i hrajúcich hráčov a dokonca sa po remízovom výsledku chceli pobiť. Dúfajme, že nič podobné sa v ich prípade už nebude opakovať, pretože podobným správaním kazia nielen dobré meno vlastného tímu, ale aj futbalu.

PFK facebook

Reklama

MUŽI
9. kolo
Piešťany – Dolné Trhovište 3:0
KONTUMAČNE – súper sa na zápas nedostavil.

Starší dorast U19
9. kolo
Piešťany – Bánovce 2:2 (1:0)
Góly: 27. Daniel Kunic, 87. Martin Gula – 56. Stanislav Turoň, 66. Martin Mášik

Reklama

Zostava: Olejár – Mydla, Rusnák, Štefanec, Hlatký – Kunic (Chmelina), J. Štefanka, Miškech, Kusý -D. Štefanka, Gula

Domáci futbalisti po sérii neúspešných výsledkov, keď posledné 3 zápasy prehrali, chceli odčiniť a zastaviť prepadanie sa v tabuľke. Napriek tomu, že mali proti sebe vyspelého súpera, boli pripravení konečne v majstrovskom zápase zvíťaziť. Do Piešťan prišli futbalisti Bánoviec, ktoré v doterajšej súťaži ešte neprehrali, keď boli v tabuľke na druhom mieste s rovnakým počtom bodov ako vedúci Šamorín. Do zápasu vstúpili hráči PFK so zmenou v rozostavení, keď systém 4-5-1 bol nahradený systémom 4-4-2 s klasickým liberom.

Na domácich futbalistoch bola od začiatku zápasu vidieť evidentná túžba po víťazstve, keď boli v poli vyrovnaným súperom favoritovi zápasu, s tým, že v útočnej fáze boli nebezpečnejší ako hostia. V obranných činnostiach hrali domáci jednoducho, pozične zodpovedne a agresívne, na čo hostia neboli pripravení. Za celý prvý polčas si Bánovce vypracovali iba sériu rohových kopov a 2 štandardné situácie, ktoré obrana domácich odvrátila. Boli to domáci futbalisti, ktorí využívali každú chybu súpera na ohrozenie ich brány. Po rohovom kope v 20. minúte bol v jedenástke faulovaný Gula, no na prekvapenie všetkých hlavný rozhodca nariadil proti hosťom iba nepriamy kop, ktorý však domáci nepremenili, keď neprestrelili hradbu tiel hráčov hostí. Domáci však pokračovali v poctivom a kombinačnom futbale, keď v 27. minúte po krásnej prihrávke Hlatkého využil dieru v obrane hostí Kunic a popri neistom brankárovi súpera skóroval. V 35. minúte dostal krásnu prihrávku za obranu súpera Gula, ktorý postupoval zboku sám na brankára a keby riešil danú situáciu strelou, nie prihrávkou, ktorú obrana hostí zablokovala, mohlo sa skóre znova meniť v prospech domácich.

V druhom polčase sa čakalo, že sa obraz hry zmení, nakoľko futbaloví hostia sa nechceli zmieriť s polčasovým výsledkom. Hostia v polčase urobili 2 zmeny, no na ich štýle hry, zmenu vidieť nebolo. Zápas sa odohrával medzi šestnástkami, keď však prišla povestná „oddychová“ desaťminútovka domácich, hostia to využili vo výsledkový obrat. V 56. minúte asi po jednej z mála chybičiek v strede obrany, prešiel hosťujúci hráč stredom obrany až pred brankára Olejníka, ktorému ešte urobil kľučku a bolo vyrovnané. V 60. minúte po ďalšej chybe hlavného rozhodcu dostal domáci hráč Hlatký za bežný faul, ktorých bolo v zápase veľmi veľa, druhú žltú kartu a tým pádom aj červenú, čo znamenalo oslabenie v domácich radoch, na čo bolo potrebné zareagovať preskupením hráčov v jednotlivých formáciách. V 60. minúte z ďalšej akcie hráčov hostí došlo k nastreleniu ruky hráča domácich a bol nariadený pokutový kop /treba povedať, že verdikt rozhodcu bol tentoraz správny/, ktorý hráč hostí bezpečne premenil.

Domáci aj napriek nepriaznivému stavu a oslabeniu o 1 hráča zabojovali a do konca zápasu hrali s hráčmi Bánoviec vyrovnanú partiu. V 80. minúte sme urobili riskantný ťah, keď sme dopredu postavili až 3 hráčov /Gula, D. Štefanka, Kusý/, čo prinieslo aj želaný úspech, keď po nezmyselnom faule hráča hostí v rohu pokutového územia nariadený pokutový kop bezpečne premenil kapitán domácich – Martin Gula. Následne sa zápas už len dohrával, pričom treba jednoznačne povedať, že za predvedenú hru si futbalisti PFK bod zaslúžili, a keby hrali v plnom počte aj výsledok mohol byť iný… No vo futbale „keby“ neplatí a tak sa body spravodlivo delili.

„K uvedenému zápasu však treba povedať, že vystupovanie realizačného tímu FK Spartak Bánovce bolo škvrnou futbalu, keď od začiatku vykrikovali na rozhodcu nemiestne pokriky, čím sa jednoznačne do zápasu vniesla nervozita, ktorá bola zrejmá potom na oboch stranách. Pokriky trénera hostí na domáceho trénera, aby ukázal trénerskú licenciu, pokriky na funkcionárov, facka vlastnému hráčovi cez prestávku trénerom hostí, hrubé vulgarizmy hráčov hostí na lavičku domáceho tímu /treba povedať, že nie všetci hráči Bánoviec, iba hráči číslo 7, 8 a 10/, verbálny útok hráča Bánoviec číslo 8 na člena realizačného tímu domácich po skončení zápasu a následné rozkopnutie dverí na toalete hráčmi hostí, urážky domáceho hospodára po skončení zápasu hráčmi hostí s výkrikmi „poď na férovku“, nepodanie ruky trénerovi domácich s odôvodnením, že pokutový kop bol zapískaný na slovný výkrik trénera domácich, sú veci, ktoré jednoznačne nepatria do futbalu, a najmä nie do mládežníckeho futbalu. Aj keď je futbal hra, pri ktorej stúpa adrenalín a niekedy sú emócie z enormnej snahy za víťazstvom prítomné a v určitej miere aj tolerované, je potrebné, aby sa každý koncentroval na svoju prácu, pretože vystupovanie hráčov hostí, najmä od odchodu do šatní cez prestávku, tomu vôbec nenasvedčovalo,“ vyjadril sa k zápasu domáci tréner Martin Javorka.

Mladší dorast U17
9. kolo
Piešťany – Bánovce 7:0 (2:0)
Góly: 1., 77. Filip Korec, 28. Sebastián Ozimák, 46. Adrián Valovič, 49. Denis Horil, 67. Peter Koška, 70. Luboš Biháry

Zostava: Salviany , Lenovský, Psalman, Benko(Koška), Sedláček, Stanek, Strelec, Valovič, Korec, Ozimák, Horil ( Biháry)

„Mali sme veľmi dobrý vstup do zápasu z našej strany, keď sme už v 1. minúte. vyhrávali 1:0 gólom Koreca po štandardnej situácii. Aj naďalej sme relatívne dobrým pohybom a aktívnou hrou dostávali súpera pod tlak a vypracovali si veľa vyložených streleckých príležitostí. V 12. minúte ich bolo až 7, no dokázali sme využiť len spomínanú v 1. minúte. V koncovke sme sa trápili. Postupne sa tempo hry zvoľnilo, v hre obidvoch mužstiev bolo pomerne veľa nepresností. V 28. minúte sme po rýchlom otočení hry diagonálnou prihrávkou na Koreca a následnej spätnej prihrávke pred bránu zvýšili na 2:0 Ozimákom. Zápas sa mohol zdramatizovať v 45. minúte, keď hostia mohli dať kontaktný gól z pokutového kopu, čo sa im ale nepodarilo. Následne sa potvrdilo nepísané pravidlo „nedáš – dostaneš“ a hneď z prvého protiútoku zvýšil na 3:0 Valovič. Zápas sme mali plne pod kontrolou, hostí sme do zakončenia prakticky nepustili a vypracovali sme si ďalšie šance z ktorých sme ešte štyri využili a po góloch Horila, Košku, Biharyho a Koreca uzavreli skóre zápasu na 7:0. Pozitívne hodnotím kolektívny výkon a schopnosť mužstva vypracovať si veľa gólových príležitostí, je však potrebné zlepšiť a zefektívniť ich premieňanie,“ povedal tréner Peter Vrábel.

Starší žiaci U15
9. kolo
Piešťany – Gabčíkovo 3:0 (1:0)
Góly: 23. Juraj Hlbocký, 39. Dávid Ďurák, 43. Matúš Štetka

Zostava: Frievald, Ruľák/54´Stolárik/, Bušík, Valo, Bélúnek, Sloboda/45Žižka/,Ďurák, Glos, Kovačík, Štetka, Hlbocký

„Už úvodné minúty naznačili, kto bude favoritom zápasu, avšak na gólovú pečať sme si museli počkať až do 23 minúty, keď Štetkov prienik s následnou finálnou prihrávkou na Hlbockého otvoril skóre, a tým “odkliali“ bránu hostí, ktorá dlho odolávala nátlakovej hre s množstvom prienikov za obranu v náväznosti na nepresnú koncovku, alebo nesprávne riešenie hernej situácie. Do druhého polčasu sme vstúpili so zámerom jednoznačne potvrdiť dominanciu a definitívne rozhodnúť o výsledku zápasu ďalšími gólmi, čo sa podarilo už v úvode krásnou strelou spoza 16 -ky Ďurákom a následne z 11-ky Štetkom po prieniku a faule na Ruláka. Výsledok je uspokojivý, avšak mohol byť výraznejší, ak by sme viac využívali celú šírku ihriska a hráčov v krídelných priestoroch, ktorí častokrát neboli pokrytí, čím by sme vytvorili viac nebezpečných situácií pred bránou súpera namiesto zbytočného „vláčenia“ lopty a prihrávok stredom ,,na päty,, hrotovým útočníkom,“ zhodnotil zápas tréner Szilárd Petényi.

Mladší žiaci U13
9. kolo
Piešťany – Gabčíkovo 8:0 (3:0)
Góly: 14. Mark Petromán, 17., 49., 51. Samuel Daňhel, 23., 39., 47. Filip Čimo, 35. Michal Vereš

Zostava PFK : Maliga, Gulan, Fajnor, Hlavatý, Vereš, Pánsky, Labat, Daňhel, Petroman, Ocelka, Čimo, Chobot, Hudec

„Dnešný zápas zastihol naše družstvo v pohode a od prvej minúty bola aktivita na našej strane. Po kombinačných akciách sme sa dostávali za obranu súpera, ale trvalo nám 15.minút kým sme strelili prvý gól. Po góle sa hráči PFK ešte viac upokojili a pridali do polčasu ešte dva góly. Do druhého polčasu sme tempo hry ešte vystupňovali a pridali ďalších päť gólov. Hlavne strelecky disponovaní Daňhel a Čimo boli pri chuti. Potešiteľným poznatkom dnešného zápasu bol kolektívny výkon celého družstva, takisto zvýšená ochota absolvovať osobné súboje, na čo sme v predchádzajúcich zápasoch doplácali. Verím, že naši hráči budú v ďalších kolách pokračovať minimálne v takýchto výkonoch,“ informoval Cyril Stachura.

-PFK Piešťany-

Populárne články