Connect with us

Šport

Futbal: Ján Stachura – „Medzi mojimi hráčmi je viacero lídrov“

Published

on

Reklama

Premiérovo začal v PFK Piešťany v jesennej časti trénovať mladších žiakov Ján Stachura. Jeho zverenci v kvalitnej súťaži neprepadli a momentálne sa nachádzajú v hornej polovici na šiestom mieste. Hodnotenie prvej časti sezóny splnili očakávania i ciele trénera.

Postavenie v tabuľke: 6. miesto, 28 bodov, skóre 53:28

Reklama

Najlepší strelci: Gregorovič 13, Hesko 11, Gábor 6, Košinár 5, Varačka 4, Fodrán 4, Martinkovič 3, Badáň 2, Bajzík, Ranostaj, Petényi, Šadibol

Najvýraznejšie pokroky: Za najvýraznejší pokrok by som považoval posun, ktorí spravili všetci chlapci oproti začiatku sezóny. Všetci sa zlepšili konštantným spôsobom. Ako trénera ma teší rozdiel, keď si porovnám úroveň hráčov na začiatku sezóny a teraz, čo pozorujem v jednotlivých činnostiach na tréningu. Ak by som mal vyzdvihnúť  výkonnostný posun jednotlivca, tak je to určite Adam Šadibol, ktorý k nám prišiel do klubu len pred touto sezónou a postupom času sa vypracoval na obrovskú oporu družstva. Posledné zápasy dokonca odohral za starších žiakov a viedol si nadmieru dobre.

Reklama

Tímový prejav: Tímový prejav hodnotím v celkovom meradle ako veľmi dobrý. V tejto oblasti chlapci zažili ťažké skúšky, keďže sme sa počas sezóny museli vysporiadať s veľmi početnými absenciami kľúčových hráčov. Azda najväčšou ranou pre družstvo bola komplikovaná zlomenina nohy Filipa Fodrána, ktorý maródi už od šiesteho kola. Ešte skôr zastavili dlhodobejšie zdravotné problémy Šimona Petényiho a v kľúčovom období v strede sezóny nám chýbal aj náš najlepší hráč Filip Gregorovič. Absencie týchto hráčov prišli naraz a pre chlapcov to bola ťažká skúška aj po psychickej stránke a chvíľu im trvalo kým sa zomkli dokopy. O to viac oceňujem, že sa pozviechali, našli medzi sebou ďalších lídrov a dokázali byť konkurencieschopní a baviť sa futbalom.

Silné a slabé stránky mužstva: Najsilnejšou stránkou družstva po hernej stránke je najmä rýchly prechod do útoku, ktorý zdobil najmä naše gólové akcie, z ktorých mnohé boli ako z učebnice moderného futbalu. Silnou stránkou je ďalej šírka kádra, keď sme bez problémov dokázali odohrať zápasy aj napriek veľkým absenciám a chlapci chodili získavať zápasovú prax aj do „béčka“, čím na sebe neustále pracovali. Medzi slabšie stránky radím defenzívnu činnosť celého družstva. Chýbala  mi u celého družstva väčšia agresivita, keď sme neboli na lopte a väčšie množstvo vyhraných súbojov. Takisto verím, že zlepšíme držanie lopty, ktoré v niektorých zápasoch nebolo na požadovanej úrovni. Ale to už sú tie najvyššie požiadavky, v zmysle „vždy sa dá viac“, ale v zásade som s vývojom družstva spokojný. Jednu vec by som rád videl v jarnej časti sezóny a to lepšiu dochádzku na tréningy.

Ciele do konca sezóny: Hlavným cieľom je, aby sme boli všetci zdraví. Rád by som bol, aby chlapci už neboli zranení a mohli všetci hrávať. V plnej zostave si dovolím povedať, že máme jedno z najlepších mužstiev v súťaži. Vzhľadom na šírku a kvalitu kádra však mojim osobným cieľom bude rotovať káder tak, aby každý hral čo najviac. K tomu je veľmi dobré, že máme aj súťaže „B“ tímov, kde sa chlapci môžu vyhrať. Vôbec by som tieto súťaže nepodceňoval, naopak, pre rozvoj chlapcov sú neoceniteľné. Ako tréner budem spokojný, keď budú všetci konečne zdravý, zlepší sa tréningová dochádzka a všetci urobia minimálne rovnaký výkonnostný skok ako v tomto polroku. Čo sa týka umiestnenia, pred sezónou som tipoval naše umiestenie na 5. mieste, od ktorého sme vzdialený jediný bod, tak verím, že chlapci, ak udržia stúpajúci výkonnostný trend, minimálne jedného súpera v tabuľke pred sebou prevalcujú.

Na záver by som chcel vyzdvihnúť prácu všetkých ľudí v klube. Keď sa pozriem, kde sme boli pred dvomi rokmi a kde sme teraz, je to takmer zázrak. Všetky kategórie hrajú v pomerne vysokých súťažiach a takmer bez výnimky s klubmi, ktoré majú na svoju činnosť k dispozícii neporovnateľne vyššie finančné možnosti. A v tejto konkurencii si vedú viac než obstojne, čo dokazujú aj ich umiestnenia v tabuľke.  Do budúcnosti verím, že sa posunieme aj my v tejto oblasti, že samospráva začne konečne podporovať šport v meste a budeme môcť vytvoriť pre športujúce deti ešte lepšie podmienky.

TK PFK

Populárne články