Connect with us

Novinky

Filip Hološko bude obliekať dres Slovanu Bratislava

Published

on

Reklama

Útočné rady belasých posilní jeden z najlepších slovenských útočníkov poslednej dekády, vedenie futbalového Slovanu Bratislava podpísalo v utorok 13. júna dvojročný kontrakt s Filipom Hološkom. Ligový kanonier pochádzajúci z Piešťan pôsobil v posledných rokoch v austrálskom klube Sydney FC a v rôznych súťažiach nastrieľal dohromady 105 gólov. Zaujímavosťou je, že tridsaťtriročný útočník nevsietil ani jeden zo svojich presných zásahov v slovenskej najvyššej lige, už čoskoro však bude mať možnosť svoje štatistiky vylepšiť.

Reklama

„Som šťastný, že som podpísal zmluvu s najúspešnejším slovenským klubom. Mal som rôzne ponuky z Turecka, no pre Slovan rozhodlo, že je to veľký a slávny klub, ktorý má vždy vysoké ambície. Získal som tri tituly v zahraničí, teraz túžim po štvrtom titule so Slovanom Bratislava. Mojou úlohou bude dávať góly a pomôcť mužstvu k úspechom v lige i pohári. Strelil som viac než sto gólov v zahraničných ligách, teraz prichádza čas skórovať aj v domácej súťaži,“ povedal Filip Hološko.

Do Slovana Bratislava prichádza s vizitkou vychýreného kanoniera. Góly strieľal v českom Liberci, potom počas dlhoročného pôsobenia v Turecku a naposledy v austrálskom Sydney, ktorému v sezóne 2016/17 dopomohol k zisku majstrovského titulu.

Reklama

„Sme veľmi radi, že sme dospeli k dohode s Filipom Hološkom a podpísali s ním dvojročnú zmluvu. Je to hráč vysokých kvalít, ktorý pre nás bude veľmi cennou posilou. Rokovania boli rýchle a obojstranne korektné. Filip je agresívny typ futbalistu, môže hrať na pozícii hrotového útočníka i krídelníka. Fanúšikovia ho určite dobre poznajú z reprezentácie i predošlých klubov, kde sa mu strelecky darilo. Má za sebou vydarenú sezónu, so Sydney sa radoval zo zisku titulu, čo len dokazuje jeho kvality. Verím, že angažmán v Slovane mu dopomôže aj k návratu do reprezentačného dresu, keďže na Slovensku bude viac na očiach. Filipa u nás vítam a verím, že sa mu bude dariť,“ vyhlásil viceprezident klubu Ivan Kmotrík mladší.

Filip hološko s futbalom začínal v rodných Piešťanoch, odkiaľ odišiel ako 14-ročný do Trenčína. V roku 2002 prestúpil do českého majstrovského tímu FC Slovan Liberec. V českej lige debutoval 7. októbra 2002 v stretnutí proti Slavii Praha. V českej lige odohral 54 zápasov, strelil 17 gólov, získal jeden majstrovský titul. Počas sezóny 2005/2006 sa stal hráčom tureckého klubu Vestel Manisaspor, v jarnej časti odohral 17 zápasov, strelil 4 góly. Upútal najmä proti istanbulským veľkoklubom, v stretnutí s Galatasaray SK skóroval dvakrát (2 : 4), jedným presným zásahom prispel k výhre nad Fenerbahçe SK (5 : 3). V sezóne 2006/2007 bol s 9 gólmi druhým najlepším strelcom klubu, 22. apríl 2007 dosiahol prvý hetrik vo svojej kariére, v priebehu 18 minút rozhodol o výhre 4 : 1 nad Bursasporom.

V decembri 2007 prestúpil z Manisasporu do jedného z najslávnejších tureckých klubov Beşiktaş JK. Dokázal sa presadiť v klube bojujúcim o záchranu aj v klube, ktorý hral o titul, s 15 gólmi sa stal druhým najlepším kanonierom ligy. Najúspešnejšia bola pre Filipa sezóna 2008/2009, keď získal s Besiktasom double, v lige strelil 10 gólov a skóroval aj vo finále pohára. 11. mája 2013 sa zapísal do klubovej histórie, keď strelil historicky posledný gól „čiernych orlov“ na štadióne Inönü, ktorý po sezóne čakala prestavba. Počas pôsobenia v Besiktasi dvakrát hosťoval v iných kluboch İstanbul Büyükşehir Belediye a Çaykur Rizespor. V najvyššej tureckej súťaži si zapísal do štatistík 244 stretnutí a 70 gólov.

V roku 2015 podpísal zmluvu s austrálskym klubom Sydney FC, v prvej sezóne bol najlepším strelcom klubu s 10 gólmi. Skvele vstúpil do sezóny 2016/17, v prvých dvoch zápasoch strelil tri góly, dosiahol métu 100 ligových gólov a stal sa členom Klubu ligových kanonierov. Raritou je, že Filip nikdy neskóroval v slovenskej lige, zároveň ako prvý hráč vstúpil do elitnej spoločnosti „stovkárov“ v ligovej súťaži mimo Európy.

Tridsaťtriročný útočník má bohaté reprezentačné skúsenosti. Za Slovensko odohral 65 zápasov, v ktorých osemkrát skóroval. Svoj najslávnejší reprezentačný gól dal v novembri 2005, keď v barážovom zápase o postup na MS 2006 so Španielskom otváral skóre pri remíze 1:1. Zahral si na majstrovstvách sveta 2010 aj na MS 2003 do 20 rokov, kde sa taktiež strelecky presadil.

-lt/Zdroj: ŠK Slovan Bratislava, sk.wikipedia.org/Foto: Šk Slovan – ssk-

Populárne články