Connect with us

Kultúra

Hľadajú sa najkrajšie folkloristky, súťažiť budú aj zahraničné Slovenky

Published

on

Reklama

Súťaž Miss Folklór zahajuje už svoj tretí ročník a prichádza hneď s dvoma novinkami. Prvou novotou je možnosť zahraničných Sloveniek žijúcich v Srbsku zasúťažiť si o tento titul. Práve pre ne je určený kasting vo Vojvodine v posledný júnový víkend, kde sa vyberú dve až tri možné finalistky. Riaditeľka súťaže Barbora Palovičová sa rozhodla tak ísť až za hranice Slovenska, aby ukázala, že náš slovenský folklór je stále živý aj v iných častiach Európy, kde Slováci postupne migrovali a do ľudových prvkov tak prešli elementy, ktoré ich počas presunu značne ovplyvnili. Ak vo svojom okolí, napríklad v súbore Žito, Máj či Slnečnica poznáte folkloristku, ktorá by sa mohla uchádzať o titul, nezabudnite ju upozorniť na pripravované kastingy, najľahšie sa im bude cestovať už v sobotu 17. júna na Myjavu.

Ďalšou novou a nemenej dôležitou správou je odlišné miesto konania finále, ktoré sa uskutoční na Donovaloch, pod holým nebom pri hoteli Galileo. Slovenské kastingy budú tak ako po minulé roky súčasťou veľkých folklórnych festivalov. Najkrajšia folklóristka sa začne hľadať už 17. júna na Myjave a na začiatku júla sa môžu všetky talentované dievčatá prísť predstaviť do Detvy a Východnej.

Reklama

Podujatie Miss Folklór nesie v sebe spojenie krásy slovenských dievčat a ich talentu v ľudovom umení. Súťažiaca by mala tancovať, spievať, hrať na hudobný nástroj alebo môže byť zručná v tradičnom slovenskom remesle ako napríklad prútenie košíkov či výroba paličkovanej čipky. Všetky kastingy prebiehajú v príjemnej atmosfére festivalov, kde prezentujúce devy predvedú to, čo ich vo voľnom čase skutočne napĺňa. Prísť môžu všetky, ktoré spĺňajú vekovú hranicu 18-26 rokov a sú bez záväzkov.

Okrem jedinečnej výhry titulu kráľovny folklóru budú dievčatá bojovať aj o veľmi zaujímavé ceny, za spomenutie určite stojí zapožičanie nového automobilu na rok ako aj finančný grant na ďalšie rozvíjanie v oblasti slovenského ľudového umenia. Organizátori súťaže sa každým rokom snažia čoraz viac podporiť slovenské talenty a počas príprav, i na samotnom finále, prezentujú zväčša produkty vyrobené na Slovensku. Takto vznikne vždy špeciálne splynutie nových moderných trendov a tradičných ľudových prvkov.

Reklama

Viac info: www.missfolklor.sk

TS Miss Folklór 2017/Zdroj: Barbora Kis-Pál, PR manažérka Miss Folklór/Foto: Miss Folklór-

Populárne články