Connect with us

Novinky

Čestný člen SOŠV a spoluzakladateľ Silvestrovského behu Anton Javorka jubiluje

Published

on

Reklama

Čestný člen SOŠV a dlhoročná „duša“ mládežníckeho športu Anton Javorka má 80! Rodák z Moravian nad Váhom (nar. 12. októbra 1941) je od roku 2017 čestným členom Slovenského olympijského a športového výboru.
V minulosti dlhé roky viedol Trnavský olympijský klub aj Slovenskú asociáciu športu na školách (SAŠŠ) a bol iniciátorom i hlavným organizátorom medzinárodnej mládežníckej olympiády Kalokagatia v Trnave.
Anton Javorka sa aktívne venoval futbale a atletike. Vo futbale sa v drese Lokomotívy Košice sa stal dorasteneckým futbalovým majstrom Československa. Neskôr hrával za Piešťany v druhej celoštátnej lige.
Obdobie svojej vrcholnej atletickej kariéry prežil v TJ Družba Piešťany. V rokoch 1967 – 1972 dovedna 13-krát reprezentoval Československo na medzinárodných súťažiach v maratóne. V roku 1968 obsadil tretie miesto na Medzinárodnom maratóne mieru v Košiciach. Víťazstvá získal na Považskom maratóne, Zemplínskom maratóne, aj na behu Devín – Bratislava. Vybojoval si spolu 6 titulov majstra Slovenska. Vytrvalostným behom zostal verný aj dávno po dosiahnutí seniorského veku. Stále sa zúčastňuje na veteránskych súťažiach.
Vysokoškolské štúdium absolvoval Anton Javorka na Pedagogickom inštitúte v Trnave. Popri zamestnaní potom absolvoval Fakultu telesnej výchovy a športu UK v Bratislave. Už počas štúdia sa začal venovať organizácii športových podujatí.
V roku 1965 spoluzakladal Silvestrovský beh v Piešťanoch. Stál aj pri zrode Klubu rekreačného behu v Trnave (1977) a v roku 1993 sa stal prvým predsedom Slovenského bežeckého spolku. Bol aj zodpovedným redaktorom časopisu Slovenská atletika.

Anton Javorka ako účastník Silvestrovského behu


Anton Javorka bol autorom myšlienky a v Trnave spoluzakladateľom a „dušou“ významných multišportových podujatí pre mládež – medzinárodnej olympiády žiakov Kalokagatia a hier Gaudeamus pre študentov stredných škôl.
Kalokagatia si získala veľké uznanie aj v zahraničí. V roku 2000 sa na jej otvorení zúčastnil vtedajší prezident Európskych olympijských výborov Jacques Rogge, ktorého len o rok neskôr zvolili za prezidenta Medzinárodného olympijského výboru.
Anton Javorka bol dlhý čas predseda Trnavského olympijského klubu. Dlhé roky viedol aj Slovenskú asociáciu športu na školách (SAŠS). Z tejto pozície vydával časopis pre športuchtivú mládež na školách, ktorého názov sa menil v štvorročných intervaloch a vždy bol totožný s názvom mesta, ktoré v príslušnom olympijskom cykle hostilo hry olympiády.
Ako predseda SAŠŠ sa významne podieľal na organizácii veľkého celoslovenského projektu Slovenského olympijského výboru (SOV) s názvom Olympijský festival detí a mládeže Slovenska, neskôr Olympijské festivaly Slovenska. Bol predsedom ústredného štábu festivalov. Niekoľko rokov pôsobil aj ako riaditeľ Centra voľného času Ahoj v Piešťanoch.
Slovenský olympijský výbor viackrát ocenil mimoriadne zásluhy Antona Javorku. V roku 2000 mu udelil Bronzové kruhy SOV, v roku 2007 Strieborné kruhy SOV a v roku 2017 ho prijal za čestného člena SOV a udelil mu Zlatý odznak SOV. Za rok 2015 dostal výročné ocenenia SOV za propagáciu a šírenie olympijských myšlienok najmä v pedagogickom procese – Cenu Vladimíra Černušáka.
Medzinárodný olympijský výbor Antonovi Javorkovi v roku 2007 udelil výročnú trofej Šport a propagácia olympizmu. Na slávnosti k 15. výročiu založenia SOV v Bratislave mu ju odovzdal vtedajší viceprezident a súčasný prezident MOV Thomas Bach.
Autor: Ľubomír Souček SOV

Reklama

Populárne články