Connect with us

Šport

Basketbal: Čajky dnes vo finále EWBL proti Brnu

Piešťanské Čajky splnili prvý cieľ na Final Four Európskej ženskej basketbalovej ligy (EWBL). V semifinále jasne zvíťazili nad litovským Kibirkštis Vilnius 70:34 a premiérovo si zahrajú o trofej pre víťaza. Vo finále narazia v nedeľu 20. marca o 16.00 h na Žabiny Brno.

Published

on

Reklama

Bodové skóre semifinálového duelu otvorila domáca Tadičová. Čajky vyleteli na súpera, pod košom dominovali v podobe dvojice Boothová a Jamesová. Po 10-bodovom úseku získali už v 5. minúte domáce hráčky dvojciferné vedenie – 14:4. Celkovo bola na strane zvereniek Petra Jankoviča dobrá energia a koncentrácia na oboch stranách palubovky. Vilnius nepúšťali absolútne k ničomu, čo sa ukázalo aj na skóre po prvej časti – 23:7. Druhá perióda začala tiež dobre, po necelých dvoch minútach bol náskok už 20-bodový. Potom však prišlo poľavenie v defenzíve a koncentrácii, zápas v tomto úseku zobral do rúk litovský celok. Tempo mierne opadlo, Čajky prehrali túto sekvenciu 2:11, ale našťastie solídne vedenie im bolo nápomocné. Prvý polčas napokon vyhrali 33:18.

Po prestávke to bolo dlho strelecké trápenie z oboch strán, ale potom sa Piešťany vrátili ku svojej hre a pohode. Potiahla ich najmä rozohrávačská dvojica Tadičová s Martiškovou, do poslednej časti sa išlo za stavu 53:26. Domáce basketbalistky si už záverečnú štvrtinu postrážili vedenie narastalo a priestor dostali aj hráčky z lavičky. Piešťanské Čajky zvládli úvodný krok na Final Four EWBL, Vilnius zdolali jednoznačne 70:34.

Reklama

Európska ženská basketbalová liga – semifinále:

Piešťanské Čajky – Kibirkštis Vilnius 70:34 (23:7, 10:11, 20:8, 17:8)

Čajky: Tadičová 18, Boothová 16, Martišková 14, Jamesová 7, Andělová 4 (Moravčíková 7, Hašková 4, Dovčíková, Gavláková, Valová a Vandlíková 0)

Reklama

Vilnius: Miknaitėová 6, Sakevičituėová 5, Kazočiunaitė 4, Šulskéová 3, Droguetová 2 (Raulušaitytėová 10, Zdanevičiutėová 4, Gudinskaitėová, Mikelionytėová, Sirtautaitėová a Zabotkaitėová 0)

TH: 11/8 – 9/7, Fauly: 18 – 13, Trojky: 4 – 1, Rozhodovali: Vavrová, Simanovičová, Holúbek (všetci ČR)

Povedali po zápase:

Peter Jankovič, tréner Čajok: „Fajn. Myslím si, že možno trochu na hluchú pasáž v druhej štvrtine, kedy sme si mysleli, že už je zápas vyriešený a stratili sme sa tam útočne a obranne, tak sme ich udržali na 34 bodoch. Každá jedna hráčka, ktorá prišla na ihrisko, tak dala do toho svoje maximum. Zápas sme určite vyhrali na obrannej polovici. Favoritom vo finále sú Žabiny, ukázali to aj v prvom zápase, s akou ľahkosťou hrajú. Sú momentálne v dobrej forme, ale určite nepredáme kožu lacno, tým že to máme doma. Pokúsime sa o veľké prekvapenie. Teraz si potrebujeme trochu oddýchnuť, máme trochu menej času na regeneráciu, ale taký je systém súťaže. Pobijeme sa o víťazstvo.“

Matea Tadičová, hráčka Čajok: „Vedeli sme, čo nás čaká. Chceli sme odčiniť to, čo sa udialo v prvom vzájomnom meraní síl, keď sme s nimi v októbri prehrali. Bolo jasné, že toto stretnutie nebude jednoduché, ale verili sme si. Dali sme do toho všetko, hlavne naša energia doma, kde hráme úplne inak. Myslím si, že nám to veľmi pomohlo. Teším sa z toho, prvý cieľ, postup do finále je splnený. V nedeľu vydáme zo seba maximum. So Žabinami sme viackrát hrali, poznáme tím a ich taktiku. Viem, že to bude náročný zápas. Cez sezónu mali skrz Eurocup viacero ťažších zápasov ako my, ale verím v našu taktiku, nášho trénera a náš tím. Nikoho nedpodceňujeme, nech vyhrá lepší.“

Ďalší výsledok semifinále:

Žabiny Brno – SBŠ Ostrava 82:44 (40:18)

Najviac bodov: Grigalauskytéová 20, Beránková 16, Jurčenková 14 – Smutná 10, Tarkovičová 9, Káňová a Silovová po 8

Ďalší program Final Four EWBL – nedeľa 20. marca:

13.30 h – o 3. miesto: Kibirkštis Vilnius – SBŠ Ostrava

16.00 h – finále: Piešťanské Čajky – Žabiny Brno

TS Piešťanské Čajky  Foto: Laco Duračka

Populárne články