Connect with us

Šport

Basketbal: Historický úspech v EWBL docenia Čajky neskôr, Final Four ideálnou previerkou pred ligovým semifinále

Na krk im vešali strieborné medaily, ale na tvárach Piešťanských Čajok prevládalo prirodzene sklamanie. So Žabinami Brno mali na dosah historický úspech v EWBL, druhé miesto určite docenia o čosi neskôr. Domáce Final Four ich však ideálne preverilo pred blížiacou sa semifinálovou sériou s Košicami.

Published

on

Reklama

Proti českému tímu a hlavnému favoritovi na prvenstvo v EWBL, dokázali Čajky zmazať 15-bodové manko a v koncovke im chýbal povestný kúsok, aby dotiahli comeback do víťazného konca. Na strane Žabín Brna sa napokon ukázala v rozhodujúcich okamihoch herná kvalita a skúsenosti z účinkovania v Eurocupe. „Trápili sme sa výškovou prevahou súpera na každom poste, čo obzvlášť uberá energiu. Keď sme našli spôsob, ako sa tomu vyvarovať, tak prvý polčas bol za nami. Potom sme zabojovali, ale škoda toho. Kľúčové boli straty. Na konci zápasu sme ich celkovo mali 13, čo nie je veľmi vysoké číslo, ale v kľúčových momentoch, kedy sme potrebovali dať kôš, tak sme nedali. Mali sme otvorené strely, vytrápili sme sa a netriafali sme. Dá sa povedať, že dostať 57 bodov nie je také zlé, z toho 18 sme dostali v druhom polčase. Na tak silný tím, ako sú Žabiny, je to fantastická robota, ale basketbal sa hrá na koše. Chýbalo nám to v útoku,“ vrátil sa ku finálovému zápasu tréner Piešťan Peter Jankovič.

Tesná prehra o 6 bodov mrzela asi každého člena tímu, ale pred z väčšej časti zaplnenou Diplomat arénou Čajky ukázali, že môžu konkurovať aj oveľa skúsenejším tímom, ktoré hrajú Eurocup, respektíve iné nadnárodné súťaže. „Je to asi dobrý pocit. Žabiny majú fakt veľkú kvalitu, čo ukazujú aj v českej lige, kde prehrali v podstate len s USK Praha. Mali by hrať finále. Myslím si, že sme proti ním odrobili dobrú robotu, len škoda, že so smutným koncom. Som toho názoru, že to bude pekný výsledok pre Piešťanské Čajky. Vzhľadom na to, ako sme začali sezónu v EWBL, keď sme nešťastne prehrali s Vilniusom, tak celý ročník bol šialený, hore-dole. Hralo sa, nehralo sa, nevedeli sme, čo bude. Nakoniec bolo Final Four, ktoré sme mohli usporiadať, za čo sme radi. V oboch zápasoch sme urobili dobrú robotu, nemáme sa za čo hanbiť. Druhé miesto nie je určite nie je hanba, treba pogratulovať súperovi a tešiť sa aj z tohto malého úspechu,“ zhodnotil kouč Čajok konečné umiestnenie v EWBL.

Reklama

Piešťanom sa tak ideálne podarilo vyplniť čakanie na extraligové semifinále, v ktorom ich už netrpezlivo čakajú Young Angels Košice. Séria začína v sobotu 26. marca a zverenkyne trénera Petra Jankoviča majú pred týmto súperom prirodzene rešpekt. Celok z východu Slovenska ich stihol viackrát potrápiť na všetkých frontoch. Boli stretnutia na Final Four EWBL tak dobrou previerkou?

„Určite áno. Hrali sme proti Brii Holmesovej, ktorá je na pozícii 3 a to isté nás čaká teraz cez víkend v semifinále play off našej ligy, keď proti nám bude stáť Higginsová. Musíme sa na to pripraviť. Verím tomu, že tieto dva zápasy nám pomôžu k tomu, aby sme zvládli semifinále s Košicami,“ odpovedal Jankovič.

Reklama

Jeho hráčky budú hrať o to, aby sa tretíkrát za sebou prebojovali do finále extraligy. Hlavnou métou je konečne prelomiť smolu, v klubovej vitríne totiž stále chýba majstrovský titul. Zatiaľ z toho bolo pre päťkrát striebro. „Po prvom kole play off sme potrebovali náročnejšie zápasy, aby sme sa dôkladnejšie vedeli pripraviť na stretnutie s Košicami. Nebude to ľahké, ale ideme do toho naplno,“ vyhlásila Natália Martišková.

TS Piešťanské Čajky

Populárne články