Connect with us

Kultúra

Zomrel držiteľ Českého leva Juraj Šajmovič z Piešťan

Published

on

Reklama

Jeden z najlepších českých kameramanov podľahol v sobotu ťažkej chorobe. Pochovajú ho 24. apríla na cintoríne v pražskom Motole.

[singlepic id=42261 w=320 h=240 float=center]

Reklama

 

Juraj Šajmovič sa narodil 27. apríla 1932. Umelecké slony v sebe objavil tento budúci absolvent FAMU počas II. svetovej vojny, keď sa ako dieťa spolu s rodinou skrýval v bunkri v starých Piešťanoch. „Do oslobodenia to trvalo pol roka. Z nudy som tam ceruzkou obkresloval poštové známky. Preto so mal potom na gymnáziu jednotky z výkresov a profesor kreslenia ma ešte pred maturitou nasmeroval na umeleckú priemyslovku do Bratislavy,“ píše Juraj Šajmovič vo svojej knihe Duch času.

Reklama

Po štúdiu fotografie sa chcel stať režisérom, nakoniec ho prijali na kameru. Absolvoval v roku 1961 a zaradil sa do generácie tvorcov Československej novej vlny, ktorí sa preslávili po celom svete.

Začínal ako dokumentarista, ale neskôr pracoval najmä na hraných filmoch (Smrť sa volá Engelchen, Tri gaštanové kone, Adam Šangala, Golet v údolí) a televíznych seriáloch (Sanitka a Dobrodružstvá kriminalistiky).

Naďalej sa venoval fotografii i maľbe a v uplynulých rokoch mal niekoľko výstav aj v Piešťanoch, naposledy v Dome umenia. V roku 2003 mu primátor Remo Cicutto udelil titul Čestný občan mesta Piešťany. Juraj Šajmovič bol držiteľom Českého leva aj ceny Asociácie českých kameramanov za celoživotné dielo.

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články