Connect with us

Kultúra

Zázračný oriešok pozná víťazov. Rozhlasové diela hodnotilo aj 45 detí z Piešťan a okolia

Trinásty ročník festivalu Zázračný oriešok pozná víťazov súťažných kategórií. Odborná i detská porota predstavila svoje rozhodnutia počas slávnostného večera vo štvrtok 23. mája v Kursalone, ktorý si v priamom prenose mohli vypočuť poslucháči Rádia Devín. Výsledky boli vyhlásené v kategóriách rozhlasové rozprávkové hry, monologické rozprávky a hry pre mládež.

Published

on

Reklama

 

V kategórii monologických rozprávok vybrala odborná porota titul Arnolda Lobela Na ceste. Jeho knižnú podobu Lúčny koník na cestách vydalo Občianske združenie Slniečkovo. V súťaži rozprávkových rozhlasových hier odborná porota za víťaza stanovila vianočnú rozhlasovú rozprávku Petra Karpinského Požierači. Medzi rozhlasovými hrami pre mládež odborná porota ocenila hru Quiquern Heleny Brestenskej podľa knižnej predlohy Rudyarda Kiplinga Druhá kniha džunglí.

Reklama

Odborná porota pôsobila v zložení Miroslav Zelinský (vysokoškolský pedagóg a literárny redaktor Českého rozhlasu v Ostrave), Andrej Brník (prorektor UCM v Trnave pre rozvoj a vzťahy s verejnosťou a člen rady Asociácie rádií Slovenska), Dana Garguláková (scenáristka a dramaturgička), Adam Hanuljak (filmový a rozhlasový režisér), Zoja Zupková (režisérka, scénografka a pedagogička na Katedre bábkarskej tvorby DF VŠMU), Jakub Molnár (dramaturg Divadla Jána Palárika v Trnave), Ivana Papcúnová (pedagogička), Dagmar Inštitorisová (pedagogička a spisovateľka), Ján Mikuš (režisér, herec a spoluzakladateľ kultúrneho centra Diera do sveta).

Reklama

Jednotlivé hry, či rozprávky hodnotili aj detské poroty. Tu bola pre každú kategóriu samostatná porota a najlepšie diela vyberalo celkovo 45 detí z Piešťan a okolia.  V kategórii monologických rozprávok si víťazstvo odniesol titul Jozefa Lenharta Chrenovský betlehem. Medzi rozprávkovými hrami deti zaujala hra Juraja Raymana Hon na tučniaka, ktorej knižná podoba vyšla pod rovnomenným názvom. V kategórii rozhlasových hier pre mládež udelili mladí hodnotitelia víťazstvo hre Jany Wernerovej, Petra Kočiša a Jozefa Palaščáka Slovenský raj, ktorej knižnou predlohou sú Čítanky pre stredné školy.

Počas festivalu bola udelená i Cena Rozhlasu a televízie Slovenska za prínos v rozhlasovej dramatickej tvorbe pre deti, ktorú získala herečka Zuzana Porubjaková za široký herecký register pri stvárňovaní postáv rozprávkových hier a rozhlasových hier pre mládež, za citlivú prácu s textom, hlasom a výrazom v súlade s nárokmi rozhlasového dramatického umenia a za dlhodobú participáciu na tom najlepšom v segmente rozhlasovej dramatiky pre deti a mládež.

Zvláštnu cenu Slovenského literárneho centra – Cenu Márie Ďuríčkovej si odniesla spisovateľka Toňa Revajová za empatickú citlivosť pri identifikácii sveta súčasných detí, za otvorené pomenovanie rodinných sociálnych problémov, za láskavý humor a zachytenie hovorovej reči dnešného dieťaťa.

-red- Zdroj: rtvs.sk Foto: Tomáš Hudcovič

Populárne články