Connect with us

Kultúra

Piešťany aktuálne žijú festivalom Zázračný oriešok

V utorok 21. mája odštartoval už 13. ročník festivalu Zázračný oriešok – Kniha v rozhlase a rozhlas v knihe. Zámerom aktuálneho ročníka festivalu je motivovať deti a podporiť ich pozitívny vzťah k čítaniu, zaujímavou a atraktívnou formou posilniť ich čitateľskú gramotnosť a umelecké vnímanie. Festival je určený rodinám s deťmi, pedagógom základných a špeciálnych škôl z rôznych regiónov Slovenska, širokej verejnosti a turistom.

Published

on

Reklama

Deti počas prvých dvoch dní festivalu absolvovali viacero verejných počúvaní rozhlasových hier, besedy s autormi a ilustrátormi i workshopy na rozličné témy. V programovej skladbe festivalu dominuje súťažná prehliadka rozprávok z aktuálnej produkcie Slovenského rozhlasu, ktoré vychádzajú z domácich aj svetových literárnych diel. Najlepšie monologické rozprávky, rozprávkové hry a hry pre deti a mládež oceňuje odborná a detská porota. Obe poroty nezávisle od seba rozhodnú o tom, ktoré zo súťažných titulov získajú cenu Zázračný oriešok.

Reklama

Ceny budú tvorcom odovzdané na záverečnom slávnostnom festivalovom večere, vo štvrtok 23. mája o 19.00 h v Kursalone. Už tradične sa bude udeľovať aj zvláštna cena Rozhlasu a televízie Slovenska za celoživotné dielo a prínos v rozhlasovej dramatickej tvorbe pre deti. Zvláštna cenu Slovenského literárneho centra – Cenu Márie Ďuríčkovej – bude aj v tomto ročníku udelená autorovi v oblasti detskej tvorby za významný umelecký prínos. Autorom ceny XIII. ročníka je významný slovenský grafik a ilustrátor Filip Horník, s ktorého dielom sa môžete zoznámiť na jednej z festivalových výstav.

Reklama

Dnes a zajtra čaká účastníkov festivalu bohatý program, ktorý si môžete pozrieť tu. Súčasťou festivalového programu bol aj Deň s rozprávkou, ktorý sa 25. apríla  uskutočnil v Trnave a predstavili sa na ňom deťom tvorcovia festivalových rozhlasových rozprávok, hier a ich knižných predlôh prostredníctvom besied, výtvarných workshopov, scénických čítaní, divadielok a spoločného vysielania Rádia Devín a Rádia Slovensko.

Hlavné festivalové aktivity sa konajú v priebehu tohto týždňa, ale prezentácia rozhlasových rozprávok a sprievodné aktivity k výstavám budú pokračovať až do konca augusta.

TS/bb, jh Foto: Boris Bečka, Jakub Hudcovič

Populárne články