Connect with us

Kultúra

Zázračný oriešok dostala Emília Vášaryová

Published

on

Reklama

Festival rozhlasových rozprávok sa po dvoch rokoch vrátil späť do Piešťan. Hneď počas otváracieho večera 22. mája v Kursalone ocenili prvú dámu slovenského herectva Emíliu Vášaryovú Zvláštnou cenou Rozhlasu a televízie Slovenska za rok.

Súťažná prehliadka rozhlasovej tvorby sa však začala ešte predtým. Od kina Fontána vyrazil sprievod detí vedení študentmi bábkoherectva k Hudobnému pavilónu. Tam, pred publikom plným žiakov piešťanských základných škôl festival oficiálne otvorili.

Reklama

[youtube width=“522″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=1Rex7SToPr0[/youtube]

Nasledovala vernisáž v Piešťanskom informačnom centre, kde je inštalovaná výstava autora tohtoročného festivalového plagátu Vladimíra Krála s názvom Keď kráľ kraľuje. Študenti z Divadelnej fakulty VŠMU tam predviedli ukážku z dramatizácie na motívy knihy Jána Uličianskeho Analfabeta Negramotná.

Reklama

[youtube width=“522″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=VRAsOa4-HwU[/youtube]

Večer oznámili mená členov detskej i dospelej poroty a predstavili súťažné tituly v dvoch kategóriách – monologická rozprávka a rozprávková hra. Počas nasledujúcich dní si obe poroty vypočujú súťažné tituly a v piatok 25. mája vyberú mená víťazov.

Zvláštnu cenu Rozhlasu a televízie Slovenska za rok 2012 si už počas otváracieho večera prevzala herečka Emília Vášaryová. Ktorá okrem rolí pre dospelých stvárnila asi štyridsať rozprávkových postáv, medzi nimi aj Aničku z hry Zlatá priadka, kde sa predstavila po boku Jozefa Krónera.

[youtube width=“522″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=4rX_nr3tCPg[/youtube]

[nggallery id=1663]

Text, foto a video: Martin Palkovič

Populárne články