Connect with us

Kultúra

Zažite Piešťany podľa Wintera

Published

on

Reklama

Meno Winter je v Piešťanoch skloňované  často a určite sa s ním stretol každý, kto niekedy navštívil Piešťany. Trnavský kraj zážitkov pripravil na tohtoročný advent zážitkové prehliadky mesta. Prechádzka, ktorú môžete absolvovať,  je zároveň putovaním za životom Ľudovíta Wintera.

Ten sa ako dvadsaťročný postavil do vedenia piešťanských kúpeľov. Piešťany vtedy nevyzerali príliš reprezentatívne. Tam, kde dnes vidíte vydláždené chodníky, bolo blato. Tam, kde sú dnes námestia, boli oráčiny. Asi 6000 obyvateľov Piešťan, slovenských roľníkov, sa tlačilo v chatrčiach so slamenými strechami a hlinenými dlážkami. Ľudovítovi Winterovi sa za tridsať rokov podarilo z Piešťan vybudovať chýrne kúpeľné stredisko.

Reklama

Unikátne piešťanské bahno a termálna voda, ikonický Lámač barlí, majestátny hotel Thermia – piešťanské symboly, ktoré sa stali známe po celom svete.

Winter nebol len šikovný podnikateľ. Bol najmä človek s veľkým srdcom, ktorý bol vždy tam, kde bolo treba pomáhať. Preto založil aj robotnícku nemocnicu Pro Labore, vojenskú nemocnicu Pro Patria, postaral sa o zavedenie kanalizácie, asfaltovanie ciest, budovanie námestí, vysádzanie parkov – jednoducho priniesol do Piešťan životnú úroveň, ktorá bola v tom čase nevídaná a absolútne „neslovenská“.

Reklama

Ako to všetko dokázal?

Život Ľudovíta Wintera je plný nečakaných peripetií, dramatických okamihov, ale aj absurdných až groteskných situácií. Preneste sa do minulosti a spoznajte tajomstvá piešťanskej histórie. Ľudovít Winter vás už čaká na lavičke na Kolonádovom moste a je pripravený rozpovedať vám svoj príbeh.

Zažiť ho môžete každú sobotu počas adventu od 27. novembra do 18. decembra vždy o 10:00 h a 14:00 h. Viac informácií a vstupenky na www.krajzazitkov.sk . Vzhľadom na aktuálnu pandemické opatrenia je účasť možná iba pre plne zaočkované osoby.

Piešťany podľa Wintera vznikli podľa dochovaných memoárov Ľudovíta Wintera. Zážitková prehliadka mestom Piešťany ponúka unikátne spojenie histórie a umenia a je určená pre všetkých, ktorí túžia nahliadnuť pod povrch a objaviť skryté tajomstvá rodiny Winterovcov. Scenár, réžia a herecké výkony umelcov z Divadla Jána Palárika v Trnave sú prísľubom dokonalého umeleckého zážitku v slúchadlách. Potešením pre oči budú výstupy v dobových kostýmoch ochotníckeho súboru Divadla na TrakOch a Univerzitného ochotníckeho divadla THE.ART.RE.

Realizáciu projektu finančne podporilo  Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky. Partnermi projektu sú Slovakia.travel, Trnavský samosprávny kraj, Divadlo Jána Palárika v Trnave, Divadlo Na TrakOch, Univerzitné divadlo THE.ART.RE, Rezort Piešťany, Balneo Múzeum.

-red- Zdroj: krajzazitkov.sk

Populárne články