Connect with us

Kultúra

Winnetou zanechal svoje stopy aj v Hlohovci

Published

on

Reklama

Kto by nepoznal nesmrteľných hrdinov divokého západu Winnetoua a Old Shatterhanda, ktorých vytvoril nemecký spisovateľ prahnúci po dobrodružstve Karl May. Do povedomia sa dostali najmä vďaka filmovému spracovaniu a nesmrteľnému stvárneniu hercami Pierrom Briceom a Lexom Barkerom v šesťdesiatych rokoch. Svoju stopu však náčelník Apačov zanechal aj v neďalekom Hlohovci, keď sa v lete 1967 partia nadšených tínedžerov rozhodla nakrútiť vlastnú verziu slávneho westernu s názvom Vražedný prach. Syn jedného z nich, konkrétne kameramana, režiséra a strihača Pavla Remiáša, rapper Lyrik, teraz použil archívne zábery do nového videoklipu skupiny Modré hory s názvom „WTF is Winnetou?“.

Reklama

Scenár ku krátkemu filmu Vražedný prach z roku 1967 vytvorili Filmoví amatéri Hlohovec. Hlavné postavy stvárnili Ľuboš Kurek (Chris Zimmler) a Cyril Repčík(Čierny Orol) a tiež Jozef Mitrenga, Kamil Bartoš, Ivan Bartoš, Rudolf Nagy, Jaroslav Pereslény, Ivan Pereslény, Milan Poláček, Jozef Ševčík, Jozef Strnisko a Pavol Remiaš st. Filmový materiál teraz použili členovia skupiny Modré hory ku klipu piesne „WTF is Winnetou?“ z albumu Luxus clan.

Ako vznikal film Vražedný prach priblížil Pavol Remiaš starší.

Reklama

„Bol rok 1966 a móda indiánok, Winnetou nás upútal. Mal som 17 rokov a bol som vyučený fotograf. Kamarát z Veselého pri Piešťanoch si kúpil kameru. Nevedel ju ale obsluhovať a predal mi ju za polovičnú cenu, asi za 400 korún. Bolo to aj tak dosť peňazí. Peniaze som mal z fušiek, fotografoval som deti, rodiny. Nakrútili sme najskôr zopár pokusných grotesiek. Chodili sme do takzvaných šumperských jarkov v Hlohovci, neďaleko nášho domu. Boli to úžľabiny vymleté od povodní, a zdalo sa nám to ako super lokácia, dokonca sa tam pásli kravy. Odfotil som tam pastiera, ktorý vyzeral ako kovboj a ktosi povedal, že tu by sa nakrúcali parádne westerny.

V zime sme začali nad tým rozmýšľať, scenár vznikal spoločným úsilím. Postavili sme z kolov zrub, každý si musel zohnať oblečenie a pištole. Vtedy bola v móde búchačka čo robila dym ako pri výstrele z reálnej zbrane, bola to medená trúbka, do ktorej ste dali sýru zo zápalky a robilo to niečo ako výstrel. Tak sme vedeli „strieľať“ aj zo vzduchoviek. Pastier, ktorý v jarkoch pásol kravy, mal aj dva kone, ktorými dovážal kravám krmivo. Požičal nám ich za fľašku vína. Boli to kone na dožitie, ale boli predtým jazdecké. Keď sme ich vyskúšali, ukázalo sa, že sú pokojné a bude sa s nimi dať pracovať aj pri nakrúcaní. Indián sa volá Čierny Orol a jeho biely kámoš Chris Zimler. Deadly dust sme nakrúcali cez prázdniny v lete 1967.

Boli tam chlapci od 14 do 17 rokov. Počas nakrúcania sme chodili v kovbojskom aj po meste, cestou domov na obed a podobne. To prirodzene spôsobilo rozruch a v meste sa rýchlo rozkríklo, že partia amatérov nakrúca western. Raz nás prišli do zrubu skontrolovať policajti, či niečo nekradneme. Keď sme film dokončili, premietačku sme si požičali v Trnave, tam bola požičovňa. Potom sme to film premietali vonku a neskôr na stene rodinného domu v Hlohovci. Urobili sme si taký improvizovaný amfiteáter. Mali sme nakoniec veľký úspech v Hlohovci. Lístky sme predávali po korune pre deti a pre dospelých za dve koruny. Vražedný prach zaujal aj pána, čo predával cukrovú vatu na hodoch v Malženiciach a tam sme tiež premietali v miestnom kine, čo sme vybavili u dcéry miestneho správcu, ktorý nebol doma a ona podľahla nášmu šarmu a otvorila nám.

Ľudia práve išli z kostola a rovno do kina. Z magnetofónu šiel zvuk, ktorý sme mali pripravený a kino bolo na trištvrte zaplnené. Na konci má Chris zastreliť zabijaka Baxtera, ktorý podlo zabil v súboji Čierneho Orla, no bolo to zle prestrihané, lebo padol až neskôr ako mal a ozval sa v sále rehot. My sme po premietaní zahanbení utiekli a nezaplatili za sálu. Potom sme film ponúkli do televízie, ale samozrejme nás ako amatérov neuznali. Na jeseň 1967 sme začali nakrúcať pokračovanie „Chris sa vracia“, postavili sme improvizovaný bar a v roku 1968 sme pokračovanie dokončili. Neskôr nás začali viac zaujímať dievčatá, podaktorí sme sa rozutekali a na filmovačky nebol čas a priestor. Ale nezabudli sme, tento rok plánujeme ako Filmoví amatéri Hlohovec stretávku po 50 rokoch od nakrútenia druhého filmu.“

-red/Zdroj: YouTube, Modré hory-

Populárne články