Connect with us

Kultúra

Cinematik sa pomaly blíži k záveru

Published

on

Reklama

Festival Cinematik má pred sebou predposledný deň a okrem množstva filmov prinesie aj kvalitnú hudbu. Medzi dnešnými filmovými typmi sú snímky Citizenfour, Motýle a Ani nebo, ani zem. Projekcia filmu Krásna mladosť bude spojená s masterclassom Jaime Rosalesa. Malá scéna Ivana Krasku predstaví o 17:00 filmy mladých tvorcov z Akadémie umení Banskej Bystrici a v Žiwell Cinematik bare potešia uši návštevníkov projekt s názvom Juju Planet Dub, piešťanského hudubníka Jozefa Hnídzika a setom Dj Lenin Krevic z Bratislavy. V sobotu sa koncertom predviedla zostava Modré hory.

IMG_0009_resize

Reklama

TIPY NA PONDELOK

Motýle
17:00 Fontána
Projekcia spojená s masterclassom Petra Stricklanda.

Reklama

Krásna mladosť
20:00 Fontána
Projekcia spojená s masterclassom Jaime Rosalesa.

citizenfour-150x150Citizenfour

r. Laura Poitras
Dom umenia 14:00

V januári 2013 kontaktoval režisérku Lauru Poitrasovú neznámy pod prezývkou Citizenfour a ponúkol jej dôverné informácie o ilegálnych špehovacích praktikách národných bezpečnostných agentúr. O štyri mesiace neskôr sa muž menom Edward Snowden stal jednou z najmedializovanejších osobností na svete. Poitrasová a novinári Glenn Greenwald a Ewen MacAskill ho navštívili v hotelovej izbe v Hongkongu, aby zaznamenali a uverejnili vyzradenie tajných informácií. Jadro filmu tvorí záznam niekoľkých dní rozhovorov, ktoré sú doplnené zábermi z redakcií európskych denníkov a rozhovormi s novinármi. Dokumentárny film, ktorý nekladie primárny dôraz na formálnu stránku, je významný svojím informačným a politickým obsahom. Citizenfour získal v roku 2014 Oscara za Najlepší dokumentárny film.

Martina Červenková

motyle-150x150Motýle

r. Peter Strickland
Fontána 17:00

Pre anglického režiséra Petera Stricklanda je film Motýle už tretím celovečerným počinom, ktorým sa hlási k silnej generačnej línii (Ben Wheatly, Edgar Wright a i.) súčasných britských filmárov. Po debute Katalin Varga a oceňovanom psychologickom thrilleri Berberian Sound Studio tentoraz nakrútil poctu (s)exploatačným filmom 60. a 70. rokov. Na prvý pohľad príbeh o dvoch lesbičkách odohrávajúci sa v honosných priestoroch staroanglickej vily je v skutočnosti jemnou štúdiou vzťahu silných žien túžiacich nielen po láske, ale aj rešpekte tej druhej. Strickland, známy svojím špecificky štylizovaným filmovým jazykom, aj v tomto prípade rozpráva nenáročný dej pomocou zložitých obrazovo-zvukových metafor. Omamnú atmosféru pomalého rozprávania umocňuje aj sugestívna hudba. Divák Motýľov sa tak miestami môže cítiť viac ako návštevník hypnotickej show než kina.

Ján Pagáč

ani_nebo_ani_zem-150x150Ani nebo, ani zem

r. Clément Cogitore
Dom umenia 23:00

Francúzsky režisér a scenárista Clément Cogitore debutoval v tomto roku snímkou Ani nebo, ani zem, ktorá bola uvedená v rámci sekcie Týždeň kritiky na prestížnom filmovom festivale v Cannes. Film rozpráva príbeh skupiny členov NATO pod vedením kapitána Bonassieua (Jérémie Renier), ktorá si v odľahlej provincii zvanej Wakhan odhodlane plní svoju misiu. S ďalekohľadmi v rukách na skalných priesmykoch pozorujú okolie a opakovane sa dostávajú do sporov s miestnymi dedinčanmi. Jednej noci zmiznú pri záhadnom rituáli dvaja muži z oddielu. Ukáže sa, že za všetkým stojí čosi medzi nebom a zemou… Neobvyklý výskyt mysterióznych prvkov vo vojnovej dráme je riskantným, ale v tomto prípade úspešným krokom. Nočnú atmosféru doplňuje výborná práca so svetlom a štipka pseudodokumentárnych či experimentálnych výjavov.

Petra Sedláková

Takto to vyzeralo na koncerte kapely Modré hory.

IMG_0084_resizeIMG_0090_resizeIMG_0081_resizeIMG_0029_resizeIMG_0067_resizeIMG_0051_resizeIMG_0040_resizeIMG_0032_resizeIMG_0018_resizeIMG_0014_resizeIMG_0015_resizeIMG_0001_resize

-lt/www.cinematik.sk-

Populárne články