Connect with us

Kultúra

Vojto Haring ponúka oslobodzujúci smiech aj vážne zamyslenie

Published

on

Reklama

Presne také sú podľa Zory Petrášovej karikatúry známeho piešťanského psychológa. Kurátorka však na výstavu pri príležitosti jeho životného jubilea vybrala aj menej známe výtvarné diela.

[singlepic id=35746 w=520 h=340 float=center]

Reklama

V galérii Fontána sú do 21. októbra vystavené aj figurálne kompozície, portréty blízkych a zátišia. Karikatúra je však dominantou všestranne talentovaného Vojta Haringa.

„Jeho postava šuhajka s výrazným gestom ruky, so sprievodným slovom aj bez neho, pohotovo reaguje na impulzy a inšpirujúce podnety doby. Taká je jeho karikatúra. Vydáva ostré svedectvo o našej etape dejín. Prináša raz oslobodzujúci smiech inokedy vážne zamyslenie nad beznádejou perspektívnych ašpirácií našej civilizácie,“ povedala o jeho tvorbe kurátorka Zora Petrášová. Dodala, že autor vyskúšal vo voľnej komornej tvorbe rôzne techniky, najviac mu však sedí olejomaľba.

Reklama

Počas vernisáže predviedol Vojto Haring aj svoj spisovateľský a básnický talent. Prítomným predstavil zbierku svojich Psychologických esejí, ktoré doteraz publikoval v rôznych odborných časopisoch. Knihu uviedli do života spolu s primátorom Remom Cicuttom tým, že do nej vložili listy vavrínu.

Pozrite sa ako Vojta Haringa vníma jeho priateľ, karikaturista Vladimír Pavlík:

[youtube width=“522″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=S2aan44N_ew[/youtube]

[nggallery id=1948]

Text, foto a video: Martin Palkovič

Populárne články