Connect with us

Kultúra

V Nemecku vyšiel román o Piešťanoch

Published

on

Reklama

Jeho autor Kay Zeisberg priniesol prvé výtlačky do hotela Sandor Pavillon, kde kniha vznikala. Teraz už čaká na slovenský preklad, na našom trhu má byť v marci.

[singlepic id=35743 w=520 h=340 float=center]

Reklama

Podľa riaditeľky hotela Daniely Mihálikovej, ktorý sa stal na krátke obdobie autorovým ateliérom, je Mramorový palác ódou na Piešťany a nemecky hovoriaci turisti budú po jeho prečítaní odhodlaní vycestovať do nášho mesta. Podľa autora je aktuálne v predaji asi tisíc kníh. Tlačia sa v závislosti od množstva objednávok, ktoré prichádzajú z kníhkupectiev.

Mramorový palác je beletristický debut nemeckého hudobného publicistu a divadelného dramaturga Kaya Zeisberga, ktorý v hoteli Sandor Pavillon narazil na brožúru so životopisom Ľudovíta Wintera a jeho rodiny. Tento silný príbeh ho dojal a inšpiroval, preto sa po čase do Piešťan vrátil. „Kniha nie je iba pekná a milá, ale sú tu aj kritické vyjadrenia na margo zaobchádzania s kultúrnym dedičstvom,“ povedal autor odkazujúc na zbúranie synagógy alebo Kúpeľov Františka Jozefa, ktoré mali prezývku Mramorový palác. Podľa vlastných slov chce upozorniť na chýbajúcu kontinuitu medzi rôznymi historickými epochami. V dobe, keď boli Kúpele Františka Jozefa zbúrané, vznikal Dom umenia, ktorý je na obale knihy. „Dúfam, že tejto budove sa nič podobné nestane,“ hovorí Kay Zeisberg a dodáva: „Nie všetko čo pochádza z iných čias musí byť zlé. Osobne si myslím, že Ľudovít Winter bol moderný človek a túto budovu by mal rád.“

Reklama

„Na Piešťanoch sa mi páčia priateľskí ľudia, podnebie, architektúra a okolitá príroda. Nepáči sa mi, že sa to s hotelom Slovanom nehýbe dopredu, a že sa nič nedeje okolo opravy úžasného Kolonádového mosta. Ale atmosféra v samotnom meste je veľmi živá a dobrá, to je pre mňa dôležité,“ pokračuje autor knihy. Naše mesto si podľa vlastných slov zamiloval natoľko, že sa tu odohrá aj príbeh jeho ďalšieho románu. Ústrednou postavou bude Imrich Winter.

[singlepic id=35744 w=520 h=340 float=center]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články