Connect with us

Kultúra

Večer si hudobníci uctia pamiatku Doda Šošoku

Published

on

Reklama

Od smrti svetoznámeho džezmena uplynulo 21. novembra päť rokov. Muzikanti mu vzdajú poctu dnešným koncertom v Art Jazz Gallery Kursalon.

Reklama

Bubeník Dodo Šošoka vdýchol džezu v Piešťanoch novú silu a energiu. Vďaka nemu sa v tu koná od roku 2005 džezový festival a vďaka nemu sem prišli mnohí významní hudobníci.

Narodil sa 16. marca 1943 v Hronských Kosihoch. Vyštudoval pedagogickú fakultu v Nitre a Berklee College of Music v Bostone. Bol členom Pražského džezového kvarteta, zakladateľom a lídrom Slovenského jazzového kvarteta.

Reklama

Za svoj prínos umeniu získal mnoho ocenení – americkú cenu Leo Danihelsa za hudbu, ceny za celoživotné dielo, propagáciu džezu doma i v zahraničí a za vernosť džezu udelenej Slovenským hudobným fondom. V roku 2003 pri príležitosti 60. narodenín získal Cenu primátora Piešťan za jeho prínos k rozvoju hudobného života v meste, v oblasti propagácie kultúry a v roku 2005 mu bola udelená Cena primátora mesta Piešťany – kultúrna osobnosť.

Aj keď podnik, ktorý v Piešťanoch založil a vybudoval, sa nedávno presťahoval do nových priestorov, myšlienky Doda Šošoku sa nestratili a jeho odkaz je zu neustále cítiť vďaka jeho nasledovníkom.

Text a ilustr. foto: ht

Populárne články