Connect with us

Kultúra

Šestina slovenských kúpeľov zanikla, múzeum zmapovalo tie existujúce

Published

on

Reklama

Balneologické múzeum zmapovalo históriu všetkých dodnes fungujúcich kúpeľov na Slovensku a v spolupráci s nakladateľstvom Dajama vydalo knihu Kúpele na starých pohľadniciach. Verejnosti ju predstavili 21. novembra v Piešťanoch.

[singlepic id=48983 w= h= float=center]

Reklama

Zľava: Martin Kostelný (Balneologické múzeum) a Daniel Kollár (Dajama)

Obálku zaujímavej knihy zdobí pohľad na Napoleonské kúpele, ale všímavého pozorovateľa zaujmú na obrázku infanteristi. Tento piešťanský fenomén neexistoval v žiadnych iných kúpeľoch a to ich bolo na Slovensku až 120.

Reklama

Dnes však funguje iba šestina. Práve históriu, indikácie a polohu všetkých súčasných slovenských kúpeľov zachytáva kniha, ktorej autorom je odborník Balneologického múzea Martin Kostelný. Texty sú doplnené historickými pohľadnicami, čo robí publikáciu ešte zaujímavejšou.

Autor nezabudol ani na významné kúpele, ktoré už neexistujú, venoval im jednu kapitolu. „Lokálne kúpele zanikli počas I. a II. svetovej vojny, keď majiteľ už nemal prostriedky na ich prevádzku a boli vyrabované. Po roku 1948 boli prírodné liečivé zdroje znárodnené a boli rozdelené podľa medzinárodného, štátneho a lokálneho významu. Tie sa neskôr menili na nemocničné zariadenia,“ vysvetlil Martin Kostelný.

Najznámejším prípadom zániku kúpeľov po roku 1989 je Korytnica, ktorá po privatizácii v roku 2000 prestala fungovať a chátra. Existuje však aj opačný trend. „Vlani asi po 60 rokoch obnovili prevádzku kúpeľov Červený Kláštor Smerdžonka,“ pripomenul znalec slovenských kúpeľov.

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články