Connect with us

Kultúra

Valér Vavro tvoril prvé diela z chleba

Published

on

Reklama

Parky a námestia Piešťan sú výstavným priestorom plastík a pamätníkov sochára Valéra Vavra. Denne chodíme okolo jeho monumentálnych diel a ani si to neuvedomujeme. Tie menšie – busty a reliéfy sú vystavené do 15. januára vo Vile dr. Lisku pri príležitosti stého výročia jeho narodenia.

[singlepic id=21922 w=320 h=240 float=left]„Keď nekreslil, tak modeloval, keď nemodeloval, tak tesal, keď netesal, tak rezal, keď nerobil nič z toho, tak plánoval, predstavoval si a vracal sa k začiatkom,“ povedala o Valérovi Vavrovi jeho dcéra Silvia Mezovská a pokračovala: „Keď som chodila zo školy domov, ešte som nevidela náš dom, ale na ulici už znel pravidelný, zvonivý rytmus kladiva. Na otázku, kedy sa rozhodol byť sochárom odpovedal: Neviem. Pamätám si, že keď mi moja babka dala krajec chleba, ktorý bol často mojou jedinou dennou stravou, tak som zjedol kôrku a stredku som mačkal tak dlho, kým nevzniklo niečo, z čoho som si mohol tvarovať figúrky a postavičky.“ Podľa jej slov boli Piešťany napriek krušnému detstvu a mladosti jeho domovom a nikdy nezanevrel. Veľmi ho tešilo, keď sa mesto rozvíjalo.

Reklama

[singlepic id=21919 w=320 h=240 float=right]Valér Vavro – príslušník silnej umeleckej Generácie 1909 sa vyučil kamenosochárskemu remeslu a v rokoch 1935 – 1939 študoval na Akadémii výtvarných umení v Prahe. V tomto období, už ako veľmi mladý, realizoval vo svojom rodnom meste Pomník padlých v I. svetovej vojne pred Kostolom sv. Štefana.

„Celý svoj život žil a tvoril v Piešťanoch. Je autorom mnohých súsoší, búst, reliéfov, náhrobkov a monumentálnych prác. Treba spomenúť najmä Pomník osloboditeľom, ktorý vytvoril pre jedno z hlavných námestí v centre mesta, sochu pozdrav z frontu pred Kolonádou na Winterovej ulici alebo plastiku Hold rodisku, ktorá na výstave Socha piešťanských parkov získala Cenu mesta Piešťany,“ zhrnul riaditeľ Balneologického múzea Vladimír Krupa.

Reklama

V Piešťanoch zostali natrvalo aj jeho sochy Čítajúca, Hojdačka, Rozprávka. Na Kúpeľnom ostrove je jeho reliéf na priečelí hotela Thermia Palace aj plastiky ľudového tanečníka a tanečníčky. S jeho menom sú spojené sochárske výstavy, ktoré v meste organizoval a ich priamym pokračovateľom bola Socha piešťanských parkov.

[nggallery id=1209]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články