Connect with us

Aktuality

V múzeu predstavia unikátny Indický denník

Published

on

Reklama

„Marec je mesiacom kníh, preto sme sa rozhodli bližšie predstaviť niektoré publikácie Balneologického múzea,“ hovorí riaditeľ Balneologického múzea Vladimír Krupa a všetkých pozýva na rozprávanie o knihe Indický denník spojené s premietaním fotografií. Podujatie sa uskutoční v sobotu 23. marca o 16.00 h v hlavnej expozícii Balneologického múzea.

[singlepic id=40697 w=520 h=340 float=center]

Reklama

 

V rokoch 1934 a 1937 bol v Piešťanoch na liečení naváb indického štátu Bhópál. So službami v hoteli Thermia Palace bol spokojný natoľko, že jeho riaditeľovi Marekovi Lubošinskému ponúkol prácu na svojom kniežacom dvore.

Reklama

V Bhópále strávili manželia Marek a Viera Lubošinskí celé obdobie 2. svetovej vojny. Viera bola natoľko uchvátená indickou realitou, že začala písať denník. Je to kniha opisujúca veselé i smutné zážitky, cestovanie po krajine, prírodu i pamiatky.

Manželia Lubošinskí, ako zamestnanci navába strávili väčšinu času na bhópálskom dvore, ale v období letných horúčav cestovali do Belasých hôr a Himalájí. Popri povinnostiach sa im niekedy podarilo nájsť si čas a voľne cestovať. Viera podáva popri dojmoch z ciest aj unikátne popisy a zážitky zo života na kniežacom dvore.

Dokument je o to cennejší, že zachytáva zlomový vývoj posledných rokov britskej nadvlády v Indii i úpadok často ešte absolutistickej moci indických vládcov.

Text a foto: Tlačová správa BM

Populárne články