Connect with us

Kultúra

Autor Mramorového paláca prirovnal Ľudovíta Wintera k Domu umenia

Published

on

Reklama

Nemecký román o Piešťanoch vyšiel už aj v slovenčine. Spisovateľ Kay Zeisberg v ňom rozpráva príbeh rodiny Winterovcov, ale reflektuje aj súčasnosť a zaoberá sa zlým zaobchádzaním s kultúrnym dedičstvom.

mp-03-18-13-83616

Reklama

Na obale knihy, ktorú uviedli do života 18. marca v hoteli Sandor Pavillon, je Dom umenia so zrkadlovým odrazom kúpeľov Františka Jozefa. Toto netradičné spojenie dvoch architektonických pamiatok podľa autora odkazuje na chýbajúcu kontinuitu medzi historickými epochami.

„Dom umenia ma zaujal aj tým, že sa dá prirovnať k Ľudovítovi Winterovi a to svojou tvrdou schránkou a veľmi čulým vnútorným životom. Ďalším spojením je fakt, že bol postavený pár rokov po zbúraní kúpeľov Františka Jozefa a ja by som bol veľmi nerád, keby mal podobný osud,“ vysvetlil po krste knihy Kay Zeisberg.

Reklama

Mramorový palác pokropili piešťanskou termálnou vodou a orechovým likérom, ktorý bol obľúbeným nápojom budovateľa kúpeľov. Jeho krstnými rodičmi sa stali veľvyslanec Nemecka Axel Hartmann, ženy z rodu Winterovcov a riaditeľka hotela Daniela Gloss.

Osud tejto rodiny inšpiroval nemeckého spisovateľa natoľko, že Piešťanom venuje aj ďalšiu svoju knihu. Jej pracovný názov je Pán Luna a predlohou život Imricha Wintera. „Je hotová úvodná časť aj zápletka. Známy je aj samotný dej knihy. Napriek tomu som rozhodnutý toto letodo Piešťan prísť na štyri až šesť týždňov, aby som tu zbieral informácie a konkrétne spomienky,“ povedal Kay Zeisberg.

Pri svojej prvej návšteve Piešťan pritom vôbec netušil, že o našom meste začne písať romány. „Bolo to spontánne rozhodnutie, mal som v pláne prísť na Slovensko, ale nie písať tu knihu. Inšpirovali ma samotné Piešťany a rodina Winterovcov, o ktorých som mal sto chutí natočiť film, ale keďže to neviem, rozhodol som sa napísať knihu.“

[youtube width=“560″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=fq38rLVDfCU[/youtube]

[nggallery id=2190]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články