Connect with us

Kultúra

Téma lásky je nevyčerpateľná

Published

on

Reklama

Najmä o okolnostiach vzniku knihy Tri lásky hovorili 21. júna v Kursalone jej traja autori. Štvrtý, Milan Lasica sa kvôli povinnostiam riaditeľa Art Filmu ospravedlnil, ale prišli výtvarník Marek Ormandík a spisovatelia Tomáš Janovic a Pavel Vilikovský.

[singlepic id=15163 w=320 h=240 float=left]

Reklama

Tri lásky sú pokračovaním knihy Tri kostoly, už na nej sa autorská štvorica podieľala. Preto sa moderátorka diskusie Zuzana Belková najprv opýtala na tento projekt. „Pred kostolmi bola krčma. Kedysi všetky moje dobré nápady vznikli v krčme. Teraz už chodievame do kaviarne, lebo lekári nám neodporúčali pokračovať v tradícii. Takže pri takejto príležitosti som oslovil Milana Lasicu. A od kostolov sme pokročili k Trom láskam,“ vysvetlil Tomáš Janovic.

Práca Mareka Ormandíka na oboch knihách sa podľa neho nedá nazvať ilustrovaním, pretože obe publikácie čítal až potom ako vyšli. „Nebolo to mojou lenivosťou, ale dohodou s autormi, že si dáme spoločnú tému, v prvom prípade to bola viera, potom láska a budeme sa snažiť svoje pocity spracovať čo najlepšie,“ povedal výtvarník.

Reklama

[singlepic id=15165 w=320 h=240 float=left]

Podľa Pavla Vilikovského je téma lásky nevyčerpateľná. „Moje dva príspevky sú dosť kontrastné, teda z dvoch extrémnych koncov tohto širokého spektra lásky. Jedna z poviedok vznikla dávnejšie, vyšla v knihe Čarovný papagáj a druhá na povel Janovicovho biča. Keďže tá skoršia bola z tej najodpudivejšej strany lásky, tak som v novej zvolil najnaivnejšiu, najdetskejšiu polohu lásky.“

Keďže sa Tomáš Janovic rád vyjadruje pomocou svojich aforizmov, aj počas tejto literárnej debaty prečítal niektoré z Troch lások: „Pri káve s Janom Štrasserom: Moja žena otvorí ústa a ja už plačem pri múre nárokov. V jednej posteli: Životodárny je sex aj humor. Tak prečo sa neznesú v jednej posteli. Životopis: Najprv erotik potom sklerotik.“

Na záver Janovic prezradil, že ďalšie pokračovanie bude venované spomienkam. „Pokiaľ si niečo pamätáme, treba to využiť.

[nggallery id=843]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články