Connect with us

Kultúra

Technik preukázal lásku k tradičnému folklóru

Published

on

Reklama

So svojím najnovším predstavením Folklove prišiel 20. septembra do Domu umenia študentský súbor Technik. Na rozdiel od Lúčnice a SĽUKu, ktoré sa tu predstavili v uplynulých mesiacoch, ponúkol Technik menej štylizovaný pohľad na slovenský ľudový tanec.

[singlepic id=19903 w=320 h=240 float=right]Napriek tomu, že scéna nebola až taká výpravná ako u spomínaných profesionálnych súborov, tanečníci aj hudobníci si dokázali piešťanské publikum podmaniť. Cieľom prevažne mladých choreografov, ktorí na programe spolupracovali, bolo predstaviť divákom nové miesta na folklórnej mape Slovenska. Chceli čerpať z pôvodných ľudových zvykov a preto sa inšpirovali dochovanýcmi archívnymi materiálmi. Na scéne sa vďaka tomu objavili namiesto „obkukaných“ valašiek napríklad cepy alebo vedrá s vodou.

Reklama

[youtube width=“522″ height=“350″]http://www.youtube.com/watch?v=D19U0QjPHhA[/youtube]

Technik vo svojom najnovšom programe dokazuje, že kladie dôraz na zachovanie lokálnych a regionálnych špecifík jednotlivých tradičných prejavov. V súčastnosti patrí k najúspešnejším reprezentatom našej tradičnej tanečnej kultúry. Aj vďaka tomu sa stal niekoľkonásobným laureátom domácich, ale aj zahraničných choreografických súťaží.

Reklama

[nggallery id=1094]

Text a foto: mp

 

Populárne články