Connect with us

Kultúra

České obrazy o obrazoch vystavujú vo Fontáne

Published

on

Reklama

Do Piešťan sa opäť vrátila Česká malba reprezentovaná absolventmi Akademie výtvarného umění v Prahe. Výstavu otvorili 20. septembra v galérii Fontána.

[singlepic id=19883 w=320 h=240 float=right]„Ak by som mal dať výstave jednotný názov, tak by som ju pomenoval Obraz o obraze. Všetci traja sa tu totiž hrajú s niečím, čo už tu bolo, čo už majú umelci dôverne zažité. Prítomní autori sa neboja to vziať a znova to spracovať,“ vysvetlil na vernisáži kurátor Antonín Střížek.

Reklama

Svoju stručnú rozpravu o jednotlivých dielach začal pri plátne Petra Tejchala: „Napriek tomu, že to je monumentálne, hrá sa to s drobnosťou. Je to príbeh, o tom ako vstúpite do galérie, chcete si pozrieť len jeden obraz, ale je ich tam viac a navzájom komunikujú,“ povedal kurátor.

[singlepic id=19885 w=320 h=240 float=left]Ďalší autor Adam Štech sa vo svojej tvorbe približuje kubizmu. „Adam sa hrá s plochou, ktorú netvorí iba tá vyfarbená kresba, ale je tam aj vnútorný priestor obrazu. Na rozdiel od kubistov pracuje aj s farbou. Je to celé veľmi radostné. Sympatické je mi hlavne priznanie, z čoho umelec čerpá,“ zhodnotil Antonín Střížek.

Reklama

[singlepic id=19886 w=320 h=240 float=left]Radosť z maľby objavil kurátor aj u tretieho autora Vladimíra Houdeka. „Koláž je uňho podkladom pre obraz. Vo všetkých vystavených veciach vidíme prácu s pocitom, s pamäťou. Obrazy nie sú iba formátom, ale majú svoju intimitu a je to skoro automatická kresba. Ak by som to mal zhrnúť, výstavu by som nazval Obraz o obraze alebo Radosť z maľovania,“ ukončil svoje rozprávanie A. Střížek.

Tvorbu mladých českých talentov môžeme v Piešťanoch sledovať už niekoľko rokov vďaka pražskému donorovi umenia Tomášovi Zerzaňovi a Českému centru na Slovensku. O hudobný doprovod vernisáže sa postarala dvojica džezových gitaristov Ondrej Botek a Andrej Urminský. Mladá Česká malba bude v galérii Fontána vystavená do nedele 2. októbra.

REKLAMA

[nggallery id=1093]

Text a foto: mp

Populárne články