Connect with us

Kultúra

Tanečný dom vás naučí čardáš z Telgártu

Published

on

Reklama

Miesto, kde neexistujú účinkujúci a diváci, ale najdôležitejšia je zábava. Tanečný dom, ako ho poznáme napríklad z festivalu Pohoda, pozýva všetkých priaznivcov ľudovej hudby a tanca 19. novembra o 19.00 h do Kultúrneho domu v Podolí.

[singlepic id=12079 w=320 h=240 float=left]„Do Tanečného domu môže prísť hocikto. Amatéri, tanečníci a vôbec nie je podmienka, aby človek prišiel s partnerom alebo partnerkou,“ informoval spoluorganizátor podujatia Daniel Kostolanský.

Reklama

Netradičná forma folklórneho vystúpenia, kde sú diváci zároveň účinkujúcimi, je zložená z niekoľkých levelov. Vyučujúci postupne zvyšujú náročnosť a rýchlosť. Začiatočníci sa naučia aspoň základné kroky, a skúsenejší tanečníci sa pretancujú ďalej.

„Bude sa tancovať čardáš, z malebnej dedinky na strednom Slovensku, ktorá sa volá Telgárt. Hrať bude Ľudová hudba Michala Pagáča,“ povedal jeden z organizátorov Tanečného domu Alfréd Lincke. Vyučovať budú František Morong s partnerkou Vandou Krištofovou, ktorí majú z podobných podujatí po celom Slovensku bohaté skúsenosti. V prípade úspechu organizátori pripustili, že sa z podujatia stane tradícia.

Reklama

[singlepic id=12089 w=320 h=240 float=right]„Výraz tanečný dom uvádza vo svojich spisoch už na začiatku 19. storočia Anton Bernolák a vysvetľuje ho ako miesto, kde sa ľudia stretávajú za účelom tanca. A presne to je hlavnou myšlienkou dnešných tanečných domov. Je to miesto, kde neexistujú účinkujúci a diváci, pri tanci neplatia zákonitosti javiska a najdôležitejšia zo všetkého je zábava,“ uzavrel Alfréd Lincke.

Pozrite sa ako vyzeral Tanečný dom v Čadci:

[youtube width=“522″ height=“350″]http://www.youtube.com/watch?v=nZUa2VFwkVw[/youtube]

Text: Martin Pakovič Foto: Tomáš Hudcovič

Populárne články