Connect with us

Kultúra

Mirko Lovrić – fotografie bez fotoaparátu

Published

on

Reklama

„Usilujem sa používať iba svetlo a svetlocitlivý materiál, obmedzujem tak nevyhnutnosti potrebné na tvorbu fotografie,“ hovorí srbský fotograf Mirko Lovrić. Jeho výstavu s názvom Metafotografie otvorili 7. novembra v galérii Dom umenia.

[singlepic id=21840 w=320 h=240 float=left]„Umelecká fotografia je závislá na technike (chémia, fyzika), riadi sa jej zákonmi. Na druhej strane je umelec, jeho inšpirácia, ktorá ho vnáša do sveta nadreality. Táto tvorivá dualita má korene v dvadsiatych rokoch minulého storočia, kedy sa niektorí fotografi pohrúžili do fantastického dobrodružstva výskumu fotografického média,“ povedala počas vernisáže kurátorka výstavy Oľga Chalúpková a dodala, že Mirko Lovrić je jedným z najvýznamnejších pokračovateľov tohto dobrodružstva v novom miléniu.

Reklama

Sám autor vysvetlil, že robí umelecké diala, ale rýdzo pomocou techniky fotografie. Skúma a posúva jej vlastné možnosti. „Súčasná fotografia sa zaoberá svojimi osobnými problémami, pretože už nie je rečou propagandy [singlepic id=21846 w=320 h=240 float=right]politickej alebo náboženskej, ale vrátila sa ku skúmaniu vlastných možností. Ja pestujem tú vrstvu fotografie, ktorá sa môže zaradiť do oblasti čistého umenia,“ povedal Mirko Lovrić.

Podľa vlastných slov už od školských čas robil experimentálne fotografie. Výstava v Dome umenia je iba malým prierezom jeho tvorbou, ale sú tam evidentné rozmanité prístupy k umeniu, vrátane tých, ktoré znázorňujú realitu (série Nový Paríž a Nový Belehrad).

Reklama

[singlepic id=21848 w=320 h=240 float=left]„Teraz sa zoberám fotografiou, ktorá odstránila potrebu fotoaparátu. V laboratóriu staviam predmety na fotopapier a nepotrebujem fotoaparát. Fotografie sú výsledok osvetľovania predmetov na citlivej ploche. Usilujem sa používať základný element vo fotografii a to je svetlo a svetlocitlivý materiál, ktorý sa potom chemicky spracováva,“ vysvetlil autor.

Podľa riaditeľky Domu umenia Edity Bjeloševičovej je výstava prepojením slovenskej a srbskej kultúry prostredníctvom srbských Slovákov. Kurátorka Oľga Chalúpková aj manželka Mirka Lovrića patria totiž k tejto národnostnej menšine. Vernisáž sa konala pod záštitou novej veľvyslankyne Srbskej republiky na Slovensku Radmily Hrustanović a primátora Rema Cicutta.

Súčasťou výstavy bol koncert Srbská harmonika, v ktorom účinkovali akordeonistky Ana Vyparinova Krsmanović a Snežana Jović Werner. Pozrite si časť ich vystúpenia:

[youtube width=“522″ height=“350″]http://www.youtube.com/watch?v=NFfhXGj5tBM[/youtube]

[nggallery id=1203]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články