Connect with us

Kultúra

Svetový huslista Josef Špaček v Dome umenia

Published

on

Reklama

Piešťanský festival sa prehupol do druhej polovice a v nej v Dome umenia privítame v utorok 30. júna o 19.oo hodine Josefa Špačka, ktorý patrí medzi absolútnu špičku dnešnej mladej generácie huslistov. Ako prvý český huslista sa prebojoval v roku 2012)do finále svetovej husľovej súťaže Kráľovnej Alžbety v Bruseli. V Piešťanoch vystúpi spolu s JANÁČKOVÝM KOMORNÝM ORCHESTROM, čo sľubuje výnimočný festivalový zážitok.

 

Reklama

 

Dom umenia 30.6.2015 o 19.oo h

Reklama

JANÁČKOV KOMORNÝ ORCHESTER (CZ)

Sólista: Josef Špaček – husle

Jakub Černohorský – husle, umelecký vedúci, Petr Grabovský, Petr Benda, Roman Mžik – 1. husle, Vojtěch Zajíc, Zdeněk Dajč, Václav Holek – 2. Husle, Vladimír Liberda, Pavel Vítek – violy, Ivo Fišer, Zdeněk Mikeška – violoncello, Jan Dvořák – kontrabas

Program:

Leoš Janáček (1854-1928): Suita pre sláčiky

Moderato – Adagio – Andante con moto – Presto – Adagio – Andante

Antonín Dvořák (1841-1904): Mazurek e moll pre husle a sláčiky op. 49

Joaquín Turina (1882-1949): Modlitba toreadorova op. 34

Astor Piazzolla (1921-1992) / arr. Leonid Desyatnikov (1955*):

Štyri ročné obdobia v Buenos Aires pre sólo husle a komorný orchester

Leto v Buenos Aires

Jeseň v Buenos Aires

Zima v Buenos Aires

Jar v Buenos Aires

Janáčkov komorný orchester vznikol v roku 1964 z popredných hráčov Janáčkovej filharmónie Ostrava. Jeho umeleckým vedúcim dlhé roky bol Zdeněk Dejmek, ktorý zaznamenal s orchestrom vynikajúce úspechy a vniesol mu osobitú interpretačnú podobu. Repertoár súboru obsahuje skladby od baroka až po súčasnosť, ktoré zodpovedajú zvukovým možnostiam dvanásťčlenného sláčikového orchestra, dnes však už nie je výnimočné jeho rozšírenie o ďalšie nástroje. Špičková interpretácia priviedla súbor opakovane na festivalové koncerty doma i v zahraničí, kde účinkoval s významnými českými alebo zahraničnými sólistami.

Od roku 2005 prevzal štafetu umeleckého vedúceho huslista Jakub Černohorský, ktorý úspešne viedol Janáčkov komorný orchester už na turné v Južnej Kórei v r. 2004. V nasledujúcich rokoch sa orchester zúčastnil na viacerých domácich i zahraničných festivaloch (např. Janáčkův máj, Janáčkovy Hukvaldy, Musica Sacra v Nitre, festivaly v Poľsku, Holandsku, turné v Španielsku a Taliansku) a v roku 2009 opäťvystúpil na Mezinárodnom hudobnom festivale Pražská jar. V roku 2011 vydal Janáčkov komorný orchester nové profilové CD s názvom Czech music for Strings so skladbami L. Jánáčka, P. Haase a B. Martinů.

Koncert sa koná s finančnou podporou Mesta Piešťany.
Vstupné: 10,- €

Populárne články