Connect with us

Kultúra

Súčasné umenie z celého sveta na Young Art Show

Published

on

Reklama

Young Art Show je výstava výtvarného umenia, poskytujúca priestor pre komunikáciu a prezentáciu prác mladých, začínajúcich výtvarníkov. Projekt je zameraný najmä na študentov a absolventov domácich a zahraničných vysokých umeleckých škôl. Publiku ponúka náhľad do časti súčasného slovenského a zahraničného výtvarného diania. Slávnostná vernisáž sa uskutoční 7. októbra o 19.00 h v Dome umenia.

[singlepic id=20475 w=320 h=240 float=left]Prvým cieľom Young Art Show je pomôcť mladým autorom prezentovať svoju prácu. Dostať do povedomia svoju osobu a tvorbu. Výstava je spôsob, akým môžu mladí výtvarníci dosiahnuť svoje publikum, komunikovať s ním. Ide o možnosť vystúpiť na scénu a odohrať svoje predstavenie. Druhým cieľom je edukačná činnosť. Vzbudiť záujem publika, tvoreného obyvateľmi a návštevníkmi mesta Piešťany.

Reklama

„Našou veľkou snahou je získať si mladé publikum, oboznámiť ho so súčasným výtvarným dianím a myslením. Vzbudiť väčší záujem o dianie na Slovenskej, ale aj zahraničnej výtvarnej scéne,“ informoval autor projektu Young Art Show Martin Ševčovič.

Už počas štúdia na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave sa rozhodol pomôcť prezentovať práce svojich spolužiakov. „Aj vďaka spolupráci s riaditeľkou Domu umenia Editou Bjeloševičovou, Nadácii Charity zastúpenou Grigorom Ayrumyanom, Mestu Piešťany a najmä partnerom sa darí Young Art Show realizovať,“ pripomenul M. Ševčovič.

Reklama

Projektu Young Art Show 4, predchádzalo sedem podobných výstav. V Piešťanoch počas nich vystavovalo 155 autorov zo Slovenska, Čiech, Slovinska, Poľska, Rumunska, Grécka, Španielska, Senegalu, Japonska, Indie a USA. Ich diela sú vytvorené v rôznych médiách a zastupujú rôzne výtvarné odbory – maľbu, grafiku, fotografiu, sochu, objekt, inštaláciu, textilný dizajn, vizuálnu komunikáciu, priemyselný dizajn, sklo, šperk, keramiku a multimediálnu tvorbu.

Jedným z úspechov prezentácií prác mladých začínajúcich výtvarníkov boli dve výstavy Slovak Young Art Show v Moskve. „Sme radi, že sa nám podarilo práce 14 vybraných výtvarníkov preniesť do hlavného mesta Ruskej federácie, kde boli vystavené v roku 2011,“ povedal Martin Ševčovič a poďakoval všetkým, ktorí pomohli a pomáhajú k úspešnej realizácii a napĺňaní cieľov projektu.

Výstava Young Art Show 4 potrvá v Dome umenia do 30. októbra.

Prečítajte si aj: Young Art Show 3 začala módnou prehliadkou

Text: tlačová správa

 

Populárne články