Connect with us

Kultúra

Štúrovci v podaní Feldeka, Šebestu ale aj Petra „Punta“ Remiša

Published

on

Reklama

Spisovatelia a osobnosti slovenskej kultúry Ľubomír Feldek a Juraj Šebesta sa zajtra dopoludnia – v stredu 23. septembra o desiatej hodine predstavia v piešťanskej mestskej knižnici v literárnom pásme venovanom Štúrovcom. Ako hudobný hosť podujatie trochu odľahčí svojím vystúpením aj líder kapely Slniečko – Peter Remiš.

Reklama

Asi je len málo Piešťancov, ktorí nepoznajú verše: „Ludevít Štúr, tá tvoja slovenčina zaspat nedá mi. Ludevít Štúr, vymyslev si jazyk celkom neznámy.“ Ich autor Peter „Punto“ Remiš je podľa svojich slov asi jediným, kto napísal pesničku o Štúrovi. Jeho skladba však skôr naráža na príliš prísne pravidlá spisovného jazyka. „Samozrejme, hlboko si vážim o čo sa Štúrovci snažili, zjednotiť našu reč a pravidlá, ale zároveň sa tak trochu pridávam k táboru opozície,“ hovorí Punto, ktorý svoje skladby či blogy píše väčšinou v dialekte nášho regiónu.  Myslí si totiž, že naše jedinečné nárečia patria tiež ku kultúrnemu bohatstvu Slovenska a je podľa neho škoda, že sa postupne z nášho života vytrácajú.

Podujatie je súčasťou projektu, ktorý pripravila Mestská knižnica Mesta Piešťany v rámci Roku Ľudovíta Štúra.  Projekt zahŕňa rozmanité podujatia venované osobnosti Ľudovíta Štúra i celej generácii štúrovcov – besedy, prednášky, divadelné dramatizácie, hudobné a literárne pásmo a pod.V októbri si totiž pripomenieme 200 rokov od narodenia tejto významnej osobnosti našich dejín. Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky preto vyhlásilo celý rok 2015 za Rok Ľudovíta Štúra.

Reklama

Ďalším podujatím z dielne piešťanskej knižnice je aj prezentácia knihy Ľudovít Štúr – život a pamätné miesta za účasti autorky Beaty Mihalkovičovej v priestoroch klubu AkSen na Teplickej ulici v stredu 30. septembra o 17,00 h.

stur_bordové_email

 

-ad/www.kniznica.sk.

 

 

Populárne články