Connect with us

Kultúra

Diela Matúša Maťátka si môžete pozrieť v piešťanskej knižnici

Matúš Maťátko predstavil svoje ilustrácie v piatok 14. júla komentovanou prehliadkou expozície. Výstava nesie názov Príbehy našej Zeme, ilustrovaný svet Matúša Maťátka a pozrieť si ju môžete do konca septembra.

Published

on

Reklama

 

Reklama

Výstava primárne predstavuje súbor ilustrácií, pochádzajúcich z dvoch najnovších knižných projektov Matúša Maťátka – publikácií Prešporské legendy ožívajú a Zvieracia farma. „Vystavené panely sú ako veľká otvorená kniha. Keď vojdete do sály, mala by vás sprevádzať príbehom a uchvátiť svojou monumentalitou,“ povedal Matúš Matáťko a doplnil, že výstava predstavuje tie najlepšie ilustrácie z kníh. Okrem toho je expozícia doplnená aj prierezom jeho doterajšej tvorby, pričom ide o ilustrácie kníh ako Lapinovci z letiska, Červený vírus a kučeravý Sebastián či Jaro kriplů. „Je to akoby stroj času, ktorý vás vezme z minulosti, teda z čias prvých projektov až do súčasnosti,“ doplnil M. Maťátko.

Prešporské legendy ožívajú je kniha, ktorú vytvoril kolektív slovenských spisovateľov a osobností ako Michal Hvorecký, Denisa Fulmeková, Diana Mašlejová, ale aj Peter „Expl0ited“ Altof a ďalší. Je to literárna pocta dielu Márie Ďuríčkovej, keď na motívy jej kníh Prešporský zvon a Dunajská kráľovná vytvoril kolektív autorov poviedky, zasadené do prostredia súčasnosti.

Reklama

Zvieracia farma je kultovým dielom Georga Orwellla, ktorú v tomto vydaní do slovenčiny preložil Ján Kamenistý. Dielo je politickou satirou, ktorá sa zameriava na korupciu a zneužívanie moci prostredníctvom príbehu o zvieratách. Tie sa vzoprú ľudskému panstvu na farme, ale neskôr sami prejavia totalitné tendencie.

Obe knihy ilustroval práve Maťátko. „Keď porovnám tvorbu týchto dvoch kníh, obe boli veľkou výzvou. Zvieracia farma mi bola blízka témou, ktorej sa venujem aj vo voľnej výtvarnej tvorbe. Zvolili sme priamu modro-červenú farebnosť, ilustrácie boli odvážnejšie. Prešporské legendy ožívajú sprevádzal legendárny ilustrátor Miroslav Cipár. Spracovávali sme knihu tak, aby sa pripodobnila knihám Márie Ďuríčkovej,“ uviedol autor s tým, že pri tvorbe vždy volí individuálny prístup.

Matúš Maťátko je slovenský grafik a výtvarník. Je absolventom Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Vyštudoval voľnú grafiku a ilustráciu v ateliéri profesora Dušana Kállaya. Jeho tvorba je širokospektrálna, okrem voľnej a komerčnej tvorby v oblasti grafiky sa venuje aj ilustrácii, soche a maľbe. Za menej ako 10 rokov aktívnej kariéry má na konte 20 autorských a takmer 30 skupinových výstav. Okrem Slovenska a Česka vystavoval v Japonsku, Číne, Spojenom kráľovstve či Indonézii. Je odborným asistentom grafiky na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Je držiteľom viacnásobných ocenení za najkrajšiu knihu Slovenska, napríklad za knižku Lapinovci z letiska, Červený vírus a kučeravý Sebastián, alebo Sny húsenice Rúrky.

TS Mestská knižnica mesta Piešťany

Populárne články