Connect with us

Kultúra

Spisovateľ Dušan Dušek tvrdí, že všetko sa začalo v Piešťanoch…

Published

on

Reklama

Spisovateľ a čestný občan mesta, ktorý svoje detstvo strávil v Piešťanoch, debatoval v pondelok s maturantmi Gymnázia Pierra de Coubertina v mestskej knižnici. Na otázku, ako sa vlastne dostal k písaniu, odpovedal, že sa odvíjalo najmä od čítania. Prvá láska ku knihám podľa neho začala práve v Piešťanoch. Spomínal na časy, keď si ako malý chodil požičiavať knihy do knižnice, ktorá vtedy bola na dnešnej Winterovej ulici. Dodnes sa považuje viac za čitateľa, ako za spisovateľa a ako sám hovorí, nie je práve nadšený tým, že sa dostal aj medzi maturitné otázky.

IMG_0590
„Raz sa mi podarilo napísať taký pomerne slušný sloh, téma bola Medzinárodný deň žien,“ s úsmevom okomentoval svoje začiatky. Ďalej hovoril o tom, že k písaniu ho priviedlo najmä čítanie. „Moja mama bola veľká čitateľka, mali sme doma množstvo kníh, dodnes ich vidím v našom piešťanskom byte.“ Knihy si chodieval aj požičiavať do mestskej knižnice, ktorá vtedy sídlila v miestach, kde je dnes galéria Stará lekáreň. Písanie je podľa neho tiež o veľkej vytrvalosti a talent tvorí len pár percent úspechu.

Reklama

 

Na svoje piešťanské detstvo spomínal s úsmevom a rád, okrem čítania i na plavecké roky na Eve, či bitky s „Bodonármi.“ Veľa inšpirácie tiež načerpal u svojej rodiny v Šaštíne, kde trávieval prázdniny. Dodnes sa Dušan Dušek považuje viac za čitateľa ako za spisovateľa a vždy rád prijme tip na dobrú knihu do priateľov a známych.

Reklama

IMG_0598IMG_0609S gymnazistami debatoval aj o maturitách a priznal sa, že „drilovať“ spisovateľov sa mu tiež nechcelo, a preto ho príliš nenadchlo, že sa dostal aj on medzi maturitné otázky. Počas viac ako hodinovej besedy hovoril aj o rokoch, strávených v redakciách časopisov, o svojich kolegoch a inšpirátoroch, obľúbených knihách, spisovateľoch, ale aj filmovej tvorbe a scenároch. Odpovedal aj na živé otázky z publika, ktoré ho so záujmom počúvalo až do konca.

IMG_0613IMG_0619
Dušan Dušek je slovenský prozaik, básnik, autor rozhlasových hier a filmových scenárov. V súčasnosti vyučuje v Ateliéri scenáristickej tvorby na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU v Bratislave. Nedávno oslávil 70-tku.

-ad-

Populárne články