Connect with us

Kultúra

Slobodná Európa zahrá na „TOUR 2016 – Venované Ďurkovi“ aj v Piešťanoch

Published

on

Reklama

Kapela Slobodná Európa vyráža na turné, venované jej zosnulému bubeníkovi Ďurovi Černému. Jeden z koncertov na jeho počesť sa bude konať v piešťanskom klube Kazačok túto sobotu 19. marca od ôsmej večer.

durkonikdynezabudnemetour2016foto

Reklama

„Rok 2016 nezačal pre skupinu Slobodná Európa dobre, vlastne začal veľmi zle,“ uvádza spevák Whisky v tlačovej správe k turné. Dňa 25. februára skonal na následky prasknutia hrubého čreva jej dlhoročný bubeník Ďuro Černý, ktorý s menšími prestávkami v skupine pôsobil od roku 1991 až do svojej náhlej smrti. „Hoci so zdravotnými patáliami Ďuro zápasil už posledných 20 rokov, choroba označovaná aj ako syndróm dráždivého čreva sa však zmenila v katastrofu deň pred jeho smrťou, kedy mu hrubé črevo prasklo. Napriek rýchlemu prevozu do nemocnice v susednom Maďarsku, kde Ďuro posledné roky žil v pohraničnom území, sa už Ďura zachrániť nepodarilo a na druhý deň vo večerných hodinách skonal priamo v nemocnici v Mosonmagyarovári, kúsok od svojho bydliska,“ píše ďalej a pokračuje spevák: „Slobodná Európa tak stratila nielen svojho člena, ale zároveň aj veľkého priateľa a neodmysliteľnú súčasť životov zvyšných jej členov.

Svoj posledný koncert v živote Ďuro Černý odohral necelé tri mesiace dozadu a to presne na Štedrý deň 24.12.2015 v bratislavskom Randal Clube na už tradičnom každoročne opakovanom Polnočnom vianočnom koncerte Slobodnej Európy.“  Ešte pred Ďurovým pohrebom, ktorý sa konal 14. marca v bratislavskom krematóriu, sa však zvyšní štyria členovia Slobodky v zložení Whisky – spev, Sveťo – gitara, Jerzi – gitara a Žumo – basgitara ako prejav ich úcty a vzdanie pocty zároveň, rozhodli Ďurovi venovať celoročné koncertné turné s názvom „TOUR 2016 …VENOVANÉ ĎURKOVI“.

Reklama

poster 2016 durkoviTurné bude rozdelené na tri časti – jarné (kluby), letné (festivaly) a jesenné (kluby). Jarná časť začína už tento víkend týmito dvomi koncertami: piatok 18.03. Nitra, Nová Pekáreň a sobota 19.03. Piešťany, Kazačok Club. Pokračovať bude koncertmi v apríli a skončí v polovici mája, spolu tak šnúra vytvorí 15 koncertných zastávok. Letná časť má pozostávať z letných festivalov a začne v polovici júna a skončí na konci augusta. Posledná tretia, jesenná časť tour prebehne v mesiacoch október a november, kedy sa kapela znovu vráti do klubov.

„Slobodná Európa momentálne úpenlivo rieši post bubeníka. Táto mimoriadne citlivá záležitosť vo vnútri kapely bude do začiatku turné vyriešená. Dnes, v tomto momente je len jasné, že kapela vsádza a vsadí na už zabehnutú istotu…,“ uviedol Whisky, meno však zatiaľ neprezradil.

Slobodná Európa vznikla koncom roku 1989 (verejnosti dáva o sebe vedieť o čosi neskôr vo februári 1990 ) v kedysi kultovej bratislavskej pivárni Stará sladovňa (slangovo Mamut), ktorá je v tom čase centrom nielen bratislavského undergroundu a to klasickým spôsobom pri pivnej debate štyroch, vtedy už hudobne ostrieľaných, ale vo vtedajších kapelách nespokojných, rockerov. Spoločne tak ťahá už tretiu dekádu svojej existencie, má na svedomí 4 albumy, zhruba 13 videoklipov, okolo 900 koncertov, minimálne 1.000 prúserov a škandálov a mýtus punk & rock´n´rollovej legendy…

Zdroj: Tlačová správa, foto: www.slobodnaeuropa.sk

 

Populárne články