Connect with us

Kultúra

To najlepšie z Fest Anče 2015 už v nedeľu

Published

on

Reklama

Piešťanský pivovar prinesie v nedeľu 20. marca o 18:00 to najlepšieho z Žilinského festivalu animovaných filmov Fest Anča 2015. V pásme dlhom 75 minút budú môcť fanúšikovia vzhliadnuť to najlepšie z krátkometrážnej animácie, študentských filmov, videoklipov či filmov pre deti filmov pre deti i dospelých. Víťazný výber ôsmeho ročníka z celkovo 1175 titulov zo 78 krajín prinesie celkovo 11 filmov, ktoré získali ocenenia v hlavných a špeciálnych kategóriách.

Medzinárodný festival animácie Fest Anča je jediný slovenský multimediálny festiva,l zameraný na animovaný film predovšetkým pre dospelého diváka. Jeho cieľom je zvyšovať povedomie o animovanom filme ako o plnohodnotnej umeleckej forme a vzdelávať o rôznych podobách animácie. Fest Anča sa každoročne koná v Žiline v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie, v Novej Synagóge a ďalších kultúrnych priestoroch mesta Žilina. Využíva ich unikátne, neformálne prostredie, čím presahuje zaužívaný koncept filmového festivalu a zároveň búra pomyselné bariéry medzi divákom, organizátormi a festivalovými hosťami, a tak vytvára neopakovateľnú atmosféru.

Reklama

Víťazné filmy:
Anča Award

Reklama

Nemôžeme žiť bez kozmu / We can’t Live Without Cosmos / Mi ne mozhem zhit bez kosmosa
réžia: Konstantin Bronzit
Rusko, 2014

Dvaja kamaráti kozmonauti sa snažia každodenným usilovným tréningom dosiahnuť sen, ktorý majú spoločný. Tento príbeh však nie je len o sne.

Špeciálne uznanie Tünde Vollenbroek

Svet zajtrajška / World of Tomorrow
réžia: Don Hertzfeldt
USA, 2015

Dievčatko sa ocitne na neuveriteľnom výlete do vlastnej budúcnosti.

Špeciálne uznanie Tomma Moora

Námesačný / Sonambulo / The Sleepwalker
réžia: Theodore Ushev
Kanada, 2014

Surrealistická cesta cez farby a tvary inšpirovaná básňou Námesačná romanca od Federica Garcíu Lorcu. Vizuálna poézia v rytme fantastických snov a vášnivých nocí.

Špeciálne uznanie Alexandry Hetmerovej

Ostrov tuleňov / Isle of Seals
réžia: Edmunds Jansons
Lotyšsko, 2014

V strede sivého mora sa nachádza ostrov, na ktorom žijú lovci. Život tam je prostý a drsný. Tulene a lovci žijú spolu v krutej rovnováhe. Jedného dňa príde fotograf, aby zaznamenal každodenný život na ostrove. Táto úloha sa však ukáže byť nebezpečne zložitá.

Anča Student Award

S odstupom / The Bigger Picture
réžia: Daisy Jacobs
Veľká Británia, 2014

„Ak ju chceš dať do domova, povedz jej to sám hneď teraz!“ hovorí jeden brat druhému. Mama do domova nechce a jej život čoraz viac komplikuje životy bratov. Inovatívne animované postavy v životnej veľkosti rozprávajú drsný príbeh plný čierneho humoru o opatrovaní mamy v pokročilom veku.

Anča Music Video Award

Hey Now
réžia: Chris Ullns
Veľká Británia, 2014

Les v noci ožíva vďaka tajomnej fázovej animácii pulzujúcej zeme, svetlám hrajúcim sa medzi stromami, stretnutiu záhadných bytostí a nádhernej ukážke animovaných línií v hravom stop-motion balete.

Čestné uznanie Anča Music Video Award

The Trip
réžia: Antonio Vincentini
Brazilia, 2015

Nešoférujte pod vplyvom psychotropných látok.

Čestné uznanie Anča Music Video Award

New Topia
réžia: Adam Fuchs
USA, 2015

Duchovná a symbolická cesta cez sedem sviatostí, vďaka ktorej môžeme snívať o tom, čo sa dá odhaliť za dverami posmrtného života. New Topia je miestom pre imagináciu a dúfanie v to, čo nás čaká.

Anča Slovak Award

Half Bábka
réžia: Jasmine Elsen
Slovensko, 2014

Osamelosť je v spoločnosti bežný jav. Starenka trávi všetok čas so svojou mačkou. Zbožňuje ju, presne ako dieťa obľúbenú hračku.

Anča D Award

Kovbojsko / Cowboyland
réžia: Dávid Štumpf
Slovensko, 2015

Podľa pravidiel divokého západu bude každý zlodej potrestaný. Keď však šerifovi prestane fungovať kôň, tak mu so zákonom nepomôže ani divoký západ.

Anča Kids‘ Award

Zebra
réžia: Julia Ocker
Nemecko, 2013

Jedného dňa narazila zebra do stromu.

 

-lt/Zdroj a foto: Best of Fest Anča 2015-

Populárne články