Connect with us

Kultúra

Skyfall je minulosť, prichádza SPECTRE

Published

on

Reklama

Rok 2015 sa nesie v znamení ďalšieho pokračovania najdlhšie bežiacej filmovej série v dejinách. Na jeseň, konkrétne 5. novembra, sa na plátna kín dostane v poradí už 24-tá bondovka s názvom SPECTRE. Premiéra nového agenta 007 v  Piešťanoch sa koná súčasne so slovenskou, vo štvrtok 5. novembra. V spolupráci s distribútorom Vám prinášame aj niekoľko zaujímavých faktov o nakrúcaní. Dozviete sa napríklad, že dej sa odohráva aj v susednom Rakúsku a po prvý raz sa Bond objaví aj v Ríme…

V hlavnej úlohe sa po štvrtýkrát vracia charizmatický Daniel Craig, ktorého milióny fanúšikov a fanúšičiek po celom svete považujú za toho najlepšieho predstaviteľa slávneho agenta 007 spisovateľa Iana Fleminga. Réžie sa rovnako pri super úspešnom titule SKYFALL opäť ujal Sam Mendes. K hereckým hviezdam, ktoré sa objavili už v predchádzajúcom filme (Ralph Fiennes, Naomie Harris, Ben Whishaw a Rory Kinnear), pribudli ďalšie zvučné mená – Tarantinov obľúbenec Christoph Waltz, Andrew Scott, známy ako úhlavný nepriateľ Sherlocka Holmesa – Dr. Moriarty z populárneho TV seriálu BBC, či Léa Seydoux, ktorú si diváci zapamätali najmä vďaka postave Emmy v kontroverznom festivalovom snímku Život Adéle. Zoznam hereckých hviezd uzatvára krásna Monica Bellucci, ktorá je vo svojich 50-tich rokoch najstaršou herečkou, ktorá si kedy zahrala Bond Girl.

Reklama

 

Vďaka záhadnému odkazu z minulosti odchádza agent 007 na náhlu misiu do Mexico City. Jeho cesta skončí v Ríme, kde sa stretne s krásnou vdovou (Monica Belluci) po neslávne známom zločincovi. Bond sa infiltruje na tajnú schôdzu, aby zistil viac o zločineckej organizácii s názvom SPECTRE. V Londýne sa medzitým nový šéf Centra pre národnú bezpečnosť (Andrew Scott) snaží spochybniť činnosť MI6 pod vedením M (Ralph Fienes). Bond tajne požiada Moneypenny (Naomie Harris) a Q (Ben Whishaw), aby mu pomohli nájsť Madeleine Swann (Léa Seydoux), dcéru jeho dávneho nepriateľa Whita (Jesper Christensen), ktorá môže poznať spôsob ako preniknúť do jadra SPECTRE. Ako dcéra zabijaka chápe oveľa lepšie ako ostatní, čo Bonda neustále ženie vpred. Agent 007 kúsok po kúsku rozpletá pavučinu tajomstiev a lží, aby napokon vyšla najavo desivá pravda o nepriateľovi, ktorého hľadá…

Reklama

SPECTRE_Cinemaware_skin_SK

O FILME

Producentom a filmovým tvorcom bolo od začiatku jasné, že SKYFALL, ktorý v celosvetovom meradle zarobil miliardu dolárov, nasadil latku dosť vysoko. Zopakovať tento neuveriteľný úspech bolo pre všetkých zúčastnených obrovskou výzvou. Daniel Craig sa samozrejme opäť (už po štvrtýkrát) predstaví ako agent 007, Q (Ben Whishaw) a Moneypenny (Naomie Harris) sa vracajú na plátna po druhýkrát, podobne ako nový M (Ralph Fiennes).

Pre Sama Mendesa, ktorý opäť zasadol na režisérsku stoličku, bolo najdôležitejšie venovať sa ďalšiemu vývoju týchto postáv. Držiteľ Oscara stvoril v predchádzajúcom filme úplne novú generáciu ľudí v MI6 – nového M, novú Moneypenny a nového Q. “Mojím zámerom bolo ich vzájomné vzťahy rozvinúť a posunúť do vyššieho levelu.”

Pre Daniel Craiga bolo “opustiť” SKYFALL ešte jednoduchšie: “Chceli sme spraviť lepší film ako predchádzajúci. Je to jednoduché – nemali sme na výber. Skyfall dal nejaké veci do pohybu a v SPECTRE sme chceli ísť ešte ďalej a trochu experimentovať. ”

“Bond na konci Skyfall chytil druhý dych a zrazu pred ním stáli nové začiatky.”, hovorí režisér. Ten koniec zásadným spôsobom ovplyvnil aj SPECTRE – v novom filme najslávnejší tajný agent svoj osud drží pevne v rukách a aktívne ovplyvňuje dianie okolo seba. Má jasný cieľ hneď od začiatku a nič a nikto mu nebude stáť v ceste.

“V Skyfall- ebol Bond nútený iba reagovať na vývoj situácie,” vysvetľuje Mendes. “V úvodnej sekvencii prenasleduje niekoho prenasleduje s rovnakým zápalom ako voľakedy, ale potom dostane priamy zásah ešte predtým, ako idú titulky, a až do konca filmu je stále o krok pozadu za svojím sokom Silvom (Javier Bardem). Môžete namietať, že na konci Bond vlastne zlyhal. Nezachránil M, a hoci Silvova smrť bola pre neho víťazstvom, tie zlyhania ho zatienili. Preto sme mu v SPECTRE chceli dať šancu na vykúpenie.”

Bondova nová, aktívnejšia poloha ponúkala tvorcom netušené možnosti z hľadiska výberu lokácií a dejových línií. Mexico City, Rím, Alpy, Londýn – tam všade sa Bond musí presunúť, aby sa odhalil, kto stojí v pozadí svetovej zločineckej organizácie SPECTRE. Tá sa už objavila v 6 iných bondovkách – Dr. No, Srdečné pozdravy z Ruska, Thunderball, Žiješ iba dvakrát, V službách Jej veličenstva a Diamanty sú večné. Tento posledný film ju však predstavuje v modernej podobe, reflektujúcej 21. storočie. “Museli sme pracovať s už vytvoreným mýtom,” hovorí Mendes. “Ale nedržali sme sa presne pôvodného príbehu o SPECTRE, vytvorili sme svoj vlastný SPECTRE a jej členov chceme opäť predstaviť na plátne – tentokrát už novej generácii.”

V SPECTRE sa tvorcovia mohli priblížiť troche viac k starým bondovkám. “Mohli sme pracovať štýlom, ktorý bol mierne odlišný od mojich predchádzajúcich filmov.” hovorí Craig. “Tento film má svoj vlastný štýl, ale zároveň je návratom k tomu, ako vyzerali bondovky predtým- v 60-tych a 70-tych rokoch. ”

Mendes hovorí, že SPECTRE sa podobá starším filmom vďaka autám, celkovému štýlu, svetlu a dokonca aj vďaka strihu Bondovho obleku. “Okrem toho som chcel vrátiť na plátno čaro starej školy, ktoré na vás dýcha zo všetkých tých fantastických a tajuplných miest a dotiahnuť to do úplného extrému.”

Filmoví tvorcovia chceli, aby sa Bond dostal na niektorý z veľkolepých festivalov Latinskej Ameriky. “A neexistuje nijaký väčší, ako je v Mexico City na Day of the Dead (Deň mŕtvych),” hovorí Mendes.

Mimochodom, všetci členovia štábu sa zhodujú v tom, že táto predtitulková scéna patrí k najväčším highlightom ich kariéry. “Hoci točíme bondovky už 35 rokov, mám pocit, že táto úvodná sekvencia zo SPECTRE nesie v sebe niečo magické, čo definuje výnimočnosť tohto filmu,” hovorí Michael G. Wilson.

“Scény v Mexicu sú veľkolepé,” dodáva Broccoli. “Scéna z oslavy Dňa mŕtvych pripomenie fanúšikom, čo v čom tkvie príťažlivosť bondoviek. Sme tam uprostred davu v cudzom veľkomeste, sú tam tisícky komparzistov v nádherných kostýmoch a kaskadéri svetovej triedy predvádzajúci dych berúce kúsky. Toto je ten dôvod, prečo si myslíme, že SPECTRE zaujme v bondovskej sérii výnimočne miesto.”

Ale tam to nekončí. Tvorcovia sa rozhodli meniť prostredia – z horúceho na studené, a tak sa po 13-tich rokoch vrátili do zasnežených hôr. Naposledy tam bol Bond vyslaný v roku 2002 vo filme DNES NEUMIERAJ a predtým v ďalších šiestich filmoch. “Uvedomujeme si, ako sa tieto scény na snehu nakrúcali v predošlých filmoch,” pokračuje Wilson. “takže sme to chceli spraviť inak a nevyužiť sane a klasické zimné športy. Preto sme zvolili iný druh naháňačky – s lietadlami a štvorkolkami..”

Po Mexiku a Rakúsku nasledovali, Tangier a Sahara a napokon samozrejme Londýn, bez ktorého by nijaký film o Bondovi nemohol byť kompletný, rovnako ako bez úvodnej skladby. Tvorcom sa podarilo angažovať niekoľkonásobného držiteľa GRAMMY AWARDS Sama Smitha, ktorý napísal pre SPECTRE pieseň “WRITING ON THE WALL”. Je od roku 1965 prvým britským mužským interpretom, ktorý zložil skladbu pre bondovku.

FAKTY NA ZÁVER

RAKÚSKO:

  • SPECTRE je ôsmou bondovkou na snehu. Predtým to boli On Her Majesty’s Secret Service, The Spy Who Love Me, For Your Eyes Only, A View to a Kill, The Living Daylights, The World Is Not Enough, and Die Another Day.
  • Členovia štábu sa do reštaurácie ICE-Q v Soldene mohli dopravovať len lanovkou
  • Autá (Land Rovery a Range Rover) ťahali do ťažko dostupných kopcov v nadmorskej výške 3000 m snežné skútre
  • Jedna z rakúskych lokácií, dedinka Obertilliach, má iba 700 obyvateľov. 50 z nich sa pripojilo k štábu, ktorý mal 480 členov (vrátane 250 Rakúšanov)
  • Nakrúcanie v automobilovej naháňačky Rakúsku si vyžadovalo 18 áut – 11 Defenderov a 7 Range Roverov – ktoré prešli špeciálnymi úpravami

MEXIKO:

  • Bond sa vracia do Mexico City, kde už bol vo filme POVOLENIE ZABÍJAŤ. SPECTRE sa točilo na troch miestach v hlavnom meste – námestie Tolsa Square, Zocalo a Grand Hotel.
  • Pre scénu na Deň mŕtvych trvalo 3,5 hodiny pripraviť dav komparzistov –2 5 minút trvala príprava kostry, 2,5 hodiny robili účes a make up “Papierovej neveste”. Príprava 350 kostýmov trvala hodinu a pol – každý 15 až 20 minút
  • Aby zbytočne nestrácali čas, tím maskérov využíval 187 zrkadiel a systém červených a zelených svetiel (semaforov) na označenie kompletne pripravených komparzistov.
  • 75 kostymérov (70 z Mexika a 5 z UK) vytvorilo 1500 originálnych návrhov – žiadne dva neboli rovnaké
  • Každý zo šiestich rôznych papierových kostýmov si vyžadoval trojtýždňovú prácu tímu štyroch ľudí.
  • Každý kostým bol ušitý alebo kúpený v Mexiku.
  • Polícia sprevádzala 12 autobusov s komparzistami na pľac a z pľacu
  • Scéna v Mexico City sa pripravovala 5 mesiacov
  • Nočný tím 20 ľudí čistil a pripravoval kostýmy na nakrúcanie na ďalší       eň
  • Scéna vyžadovala 2 helikoptéry – jednu, z ktorej sa točili a druhú, ktorá bola v zábere. Tá druhá bola mierne upravená a dostala nový náter, aby pôsobila zlovestnejšie. Časť námestia Zocalo slúžila ako heliport, aby strojom mohli dopĺňať palivo.

MAROKO:

  • Štáb najal miestnych nomádov, ako sprievodcov a ochrancov počas príprav aj natáčania.

RÍM

  • SPECTRE je úplne prvý film, v ktorom Bond navštívi Rím
  • Aj Jaguar CX75 aj Aston DB10 boli špeciálne upravené tímom SFX Vehicles, aby vydržali kaskadérske kúsky
  • Schôdzka v Ríme sa točila v Blenheim. Tím Action Vehicles team pripravil na parkovisko exkluzívne autá, aby to evokovalo skutočné mafiánske stretnutie. Napríklad Porsche 956 Group BHomologation, Bugatti, XJ Jaguar, Lagonda from Aston Martin a niekoľko ďalších superáut ako Ferrari 458 Speciale a Californias.
  • Celkovo sa v Rakúsku, Ríme a Londýne použilo 1000 pneumatík rôznych typov. Pri príprave naháňačky v Ríme produkcia spotrebovala 400 pneumatík len pri testovacích jazdách, pričom počas nakrúcania im stačilo 12.

csm_BONDPoster_39d4075ca8Zdroj: Press kit Forum film Czech Republic & Slovakia

Populárne články