Connect with us

Kultúra

Cinematik štartuje. Otvorí ho exkluzívna slovenská premiéra domáceho titulu

Počas šiestich festivalových dní sa návštevníci MFF Cinematik môžu tešiť na bezmála 100 filmov z 26 krajín sveta. V rámci slávnostného otváracieho ceremoniálu to bude česko-slovenská dráma Úsvit režiséra Matěja Chlupáčka. Počet akreditovaných divákov a diváčok dosahuje rekordné čísla v histórii festivalu.

Published

on

Reklama

Otvárací ceremoniál Medzinárodného filmového festivalu Cinematik sa už tradične spája s exkluzívnymi slovenskými premiérami. Po vlaňajšej Obeti a predvlaňajšej Cenzorke – domácich filmoch, ktoré sa predstavili aj v programe prestížneho MFF Benátky, bude otváracím filmom 18. ročníka festivalu česko-slovenská koprodukčná dráma Úsvit. Svetovú premiéru mala začiatkom júla v Karlových Varoch, návštevníci Cinematiku ju ako prví na Slovensku uvidia dnes 12. septembra a to v najväčšej tuzemskej kinosále.

Píše sa rok 1937 a do podtatranského priemyselného mesta Svit prichádza mladá lekárka Helena (Eliška Křenková) spolu s manželom, riaditeľom továrne (Miloslav König), ktorý tu má za úlohu postaviť podľa vzoru Zlína nové „baťovské“ mesto.

Reklama

Veľké plány však naruší šokujúci nález mŕtveho novorodenca v areáli továrne. Helenu situácia zasiahne nie len ako lekárku a manželku továrnika, ale aj ako ženu – sama má už čoskoro na svet priviesť svojho prvého potomka. Všetci navôkol sa pokúšajú čo najskôr nešťastnú udalosť uzavrieť, ona jediná však chce vypátrať celú pravdu.

Reklama

Úsvit (2023), česko-slovenskú detektívnu drámu zasadenú do medzivojnovej éry, režíroval Matěj Chlupáček, ktorý debutoval ešte v roku 2013 filmom Bez dotyku. V tom čase mal len 18 rokov, a tak si vyslúžil prívlastok „najmladší európsky režisér”. Na jeho aktuálnej novinke sa podieľal aj slovenský scenárista Miroslav Šifra, ktorý bol spoluscenáristom filmu Červený kapitán (2016), seriálu Zrádci a aktuálne je scenáristickým autorom pripravovaného titulu Jakuba Krónera Miki.

Matěj Chlupáček Úsvit opisuje ako „modernú dobovku“, teda príbeh, ktorý je síce zasadený do historického kontextu, no film naň nahliada súčasným pohľadom a pomocou moderného jazyka. Hovorí napríklad aj o genderových rozdieloch, no má tiež politický či vzťahový rozmer.

Film sa nakrúcal v dobovej vile v Lysej nad Labem, v autentických interiéroch starej zlínskej fabriky, ale aj vo fiktívnom mestečku z kulís v pomere 1:7, ktoré špeciálne pre potreby filmu vzniklo vo veľkej hale v Slanom. Vo filme si okrem Elišky Křenkovej a Miloslava Königa zahrali aj Milan Ondrík, Marián Mitaš, Ján Jackuliak, Martha Issová, Richard Langdon alebo Luboš Veselý.

Hudbu k Úsvitu skomponoval Simon Goff, držiteľ cien Grammy za seriál Černobyl a film Joker, ako koloristka sa na ňom podieľala Natasha Leonnet, ktorá stojí aj za farbami oscarového La La Landu, a strihačom bol Pavel Hrdlička, ocenený niekoľkými Českými levmi. Súčasťou uvedenia filmu na Cinematiku bude aj početná delegácia.

Akreditácie na 18. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik, ktorý potrvá od 12. do 17. Septembra 2023, možno ešte zakúpiť online na stránke www.cinematik.sk alebo priamo na mieste.

TS

Populárne články