Connect with us

Kultúra

Radošinské Vianoce budú výnimočné, RND oslávi päťdesiatku

Published

on

Reklama

To, že Radošinské Vianoce sú výnimočným kultúrnym podujatím, vie široký okruh priaznivcov radošinského divadelníctva. Tohtoročné v dňoch 6. – 9. decembra, budú ešte výnimočnejšie, pripomenieme si totiž udalosť pre Radošinu mimoriadne významnú a to päťdesiate výročie vzniku Radošinského naivného divadla (RND).

[singlepic id=37894 w=520 h=340 float=center]

Reklama

V piatok 6. decembra vystúpi RND s hrou inšpirovanou rodnou Radošinou, odohrávajúcou sa v rokoch 1900 až 1950 s názvom Polooblačno. V sobotu budú diváci v Radošine svedkami čohosi mimoriadneho – premiéry hry RND Sčista – jasna – druhej časti radošinskej ságy (roky 1950 – 2000). V nedeľu dopoludnia si na sv. omši v radošinskom kostole spomenieme aj na nebohých členov RND, popoludnie a večer bude na javisku kultúrneho domu opäť téma Radošiny a to v hre Ako bolo, ktorú v premiére uvedie Divadlo Hlavina.

Organizátor podujatia – Občianske združenie Hlavina vo svojom kolektíve s radosťou privíta všetkých, čo majú chuť pomôcť pri organizovaní podujatia.

Reklama

Vstupenky sa budú predávať v sobotu 9.11.2013 od 8:00 hod. do 11:30 hod. v „muchotrávke“ v centre obce. Rezervácie vstupeniek a informácie na info@hlavina.sk.

K blížiacemu sa päťdesiatemu výročiu vzniku Radošinského naivného divadla (25. decembra 2013) napísal Stanislav Štepka veľkú dvojdielnu javiskovú hru zo života rodnej Radošiny a zároveň nepriamo aj Slovenska v predchádzajúcom dvadsiatom storočí.

V smutnosmiešnej hre Polooblačno, ktorú autor označil ako „prvú správu o mojom dvadsiatom storočí (1900 – 1950)“ s typickým príznačným štepkovským humorom, verne a farbisto zobrazuje tragikomické osudy jednoduchých ľudí, inšpirované konkrétnymi udalosťami a osobami, ktoré na pozadí tragických aj komických dobových situácií a udalostí sa boria so životom a v závere hry (na začiatku päťdesiatych rokov) snívajú veľký a naivný sen o tom, že raz bude celkom inak a lepšie. Hudbu do hry skomponoval Juraj Haško (aj na motívy radošinských ľudových piesní), scéna a kostýmy sú dielom Mony Hafsahl, réžiu má Juraj Nvota.

V inscenácii sa okrem protagonistov súboru (Stanislav Štepka, Maruška Nedomová, Soňa Norisová, Mojmír Caban, Svätopluk Malachovský) predstavia aj štyri nové mladé herecké nádeje a divadelná kapela.

Zdroj: hlavina.sk

 

Populárne články