Connect with us

Aktuality

Punkáči si festival užili, ale organizátorom hrozí pokuta

Published

on

Reklama

Bláznivý apríl je minulosť. Tento prívlastok bol počas víkendu pridelený nielen mesiacu júl, ale tiež počasiu a punkáčom. V autocampingu Lodenica sa totiž 21. až 24. júla konal štvrtý ročník punk-rockového benefičného festivalu Punkáči deťom. Prvýkrát sme v Piešťanoch mohli vidieť kanadskú kapelu svetového formátu The Creepshow s energickou a krásnou speváčkou Sarah, Klasse Kriminale z Talianska a ďalších 60 kapiel. Vo výbave nesmela nikomu chýbať pevná obuv, gumáky, alebo aspoň igelitové tašky, z ktorých si tí dôvtipnejší na topánky vyrobili návleky.

[singlepic id=16798 w=320 h=240 float=right]Punkáči nedokazovali, že sú drsní bitkami, ale pogom

Reklama

Keďže ani Jozef Iľko, slovenský meteorológ, nie je Boh a vie počasie len predpovedať, nie zmeniť, vo štvrtok to vyzeralo tak, že kvôli zlému počasiu tento ročník nevyjde podľa predstáv usporiadateľov. Počas vystúpení úvodných interpretov sa ľudia skrývali pred dažďom pod blízkymi stánkami s občerstvením.

S prichádzajúcim večerom dážď pomaly ustal a zábava vyburcovala niektorých fanúšikov do blatového ošiaľu. „Areál sme od minulého roku zväčšili. K dispozícii nemáme už len polovicu Lodenice, ale celý autocamping. Rozloženie pódií ani stánkarov sa nezmenilo. Jediné, čo by sme chceli do budúcnosti meniť je počasie, aby sa zvýšila návštevnosť,“ hovorí Pavol Kassay, jeden z organizátorov festivalu.

Reklama

[singlepic id=16827 w=320 h=240 float=left]Blato absolútne skomplikovalo organizačné veci, pretože každé auto s naloženou kapelou zapadlo. V piatok sa neúprosné počasie prelomilo. Punkáči nedokazovali, že sú drsní bitkami, ale pogom, ktoré zmenilo priestor pred pódiami na ryvanisko, preto museli byť zdravotníci v stopercentnom nasadení deň či noc. Do sobotňajšieho popoludnia ošetrili viac ako 120 ľahkých úrazov. Boli to malé tržné zranenia z pádov, vykĺbeniny aj podvrtnutia.

Večer bola najväčšími lákadlami francúzska ska kapela Skarface, talianska partia The Offenders a energiou nabitá šou Pipes and Pints. Tá prilákala davy ľudí a vytvorila atmosféru na prasknutie. Na druhom pódiu súčasne vystupovala česká kapela Divokej Bill. Na jednej strane husle s harmonikou a na strane druhej gajdy a striktný postoj voči rasizmu. Mohli ste sa roztrhať, aby ste to všetko postíhali. Nikto sa nezapodieval blatom, dažďom a užíval si veľkolepú šou.

Takto sa s punkáčmi lúčila kapela Fuera Fondo:

[youtube width=“522″ height=“350″]http://www.youtube.com/watch?v=2tGBCUj3U4A[/youtube]

Zástupkyňu zákona deti nezaujímajú

Prvý a tretí ročník boli pre festival veľmi vydarenými. Prvý rok išlo na pomoc deťom 48 tisíc ešte slovenských korún a minulý rok to bolo niečo okolo 1500 eur. Druhý rok sa organizátori ocitli v strate a dnes to vyzerá rovnako. „Náklady sa nám zvýšili kvôli tomu, že sme volali kapely zo zahraničia, napríklad z Kanady, preto sme očakávali vysokú návštevnosť. Vyššia kvalita si vyžaduje i vyššiu účasť, ale pravdepodobne ľudí prišlo menej ako po minulé roky. Peniaze pre deti riešime len cez vstupenky. Nikto nehádže peniaze do kasičiek, ktoré sa potom, bohviekam, dostanú. Riešime to inak ako všetky organizácie, no predpokladáme, že pokryť všetky výdavky bude tento rok problém. Budeme sa snažiť dohodnúť s dodávateľmi zľavy, aby sa pre deti naozaj niečo vyzbieralo. Zatiaľ to však vyzerá menej optimisticky, ale nepredbiehajme,“ hovorí Pavol.

[singlepic id=16828 w=320 h=240 float=right]Sobotné počasie bolo najpozitívnejšie zo všetkých dní. Prilákalo najviac ľudí, s ktorými sa na festival dopravila aj inšpekcia. „Všetci ľudia, ktorí na festivale pracujú, pomáhajú dobrovoľne, bez nároku na honorár. Zákon je u nás však postavaný tak, že každý musí mať zmluvu. Aj dobrovoľníci. Pani inšpektorka tvrdila, že ju deti nezaujímajú, pretože ona je zástupkyňou zákona. Chápem, že v každom prípade musíme mať všetky zmluvy riadne ošetrené, ale každopádne je divné, že za to, keď nemajú dobrovoľníci zmluvy, ale sú riadne označený zelenými tričkami so žltým nápisom organizátor, nám môže hroziť pokuta od 2 000 až do 20 000 tisíc eur,“ rozpráva jeden z organizátorov. Môžeme len konštatovať, áno, takýchto máme úradníkov. Pedanti na nesprávnych miestach.

Sobotný večer bol vyvrcholením festivalu. Predviedli sa dvaja najväčší headlineri The Creepshow a Klasse Kriminale. Sarah Sin Blackwood, speváčka kanadskej psychobilly kapely The Creepshow pripravila pre fanúšikov nezabudnuteľný zážitok. Okrem energiou nabitého vystúpenia sa k nim priblížila absolútne do bezprostrednej blízkosti, doslova vyhecovala dav a spôsobila šialenstvo. Kapela sa musela na pódium po standing ovation vrátiť a zahrať prídavok. Zábava pokračovala každý deň v Music pube Lodenica, kde hral dídžej až do svitania.

Text: Tatiana Michalková Foto: Martin Palkovič

[nggallery id=945]

 

Populárne články